Търговци предлагат белина като лекарство – чудо, която се оказва смъртоносна

2111955449

У нас за продажба се предлага разредена белина като лекарство-чудо. Опасните химикали се разпространяват като средство за лечение на рак, аутизъм, проблеми с бъбреците и още куп други заболявания, показва разследване на bTV.

Светослав Стаматов от Бургас забърква “чудните разтвори” в дома си и ги продава. Клиентите му са хора, които търсят лечение на тежки заболявания от всякакво естество. Трудно е да се сетите за болест, за която не се предлагат продуктите. Шишенцата се поръчват по телефона.

Екип на телевизията се свърза с търговеца. Той препоръчва продукта си с думите:

“Чисти вируси, бактерии, гъбички, паразити и възпаления. Пиете го осем пъти на ден и впръсквате два пъти”.

Пред апартамента му в Бургас, вече пред камера, обаче мъжът отрече да продава лекарства. По думите му продуктът “пречиства вода”.

По-късно днес се очаква позицията на химици и експерти от Министерството на здравеопазването за веществото и колко опасно за здравето може да бъде то.

Полиция и прокуратура затвориха лаборатория за белина „чудо”, предлагана като лекарство срещу рак и аутизъм. Miracle Mineral Solution (MMS) е опасен химикал, чието действие е сходно, но дори по-опасно от това на белината. Уеб сайтът, който предлага този препарат, беше закрит в момента, в който търговците разбраха за разследването.

За „Тази сутрин” главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че продуктът е незаконен и няма произход, а човекът, който го продава, няма никаква лекарска квалификация.

Експертът заяви, че себестойността на продукта е равна на стотинки, а в уеб страницата той се продава срещу 45 лв. за 200 мл. След акция на РЗИ–Бургас и полицията са иззети опасните препарати от лабораторията в Бургас.

По думите на лекаря, само в САЩ са починали 7 души от подобни препарати, а стотици други са получили сериозни здравословни проблеми. Много хора отказват да подадат сигнал след употреба на подобни химикали, защото или се срамуват или не вярват на традиционната медицина.

Comments

comments