„Тренд“: За евровота ГЕРБ изпреварва БСП с 1 %

Slide13

Предстоящият евровот е най-важен за симпатизантите на БСП и ГЕРБ, показва проучване на изследователския център „Тренд“ за нагласите на българите спрямо основните институции и партии (февруари 2019). Видимо по-слаб интерес към изборите за Европейския парламент се регистрира сред най-младите, което обаче може да се окаже и потенциален електорален резерв за някои формации.

И през този месец ГЕРБ събира одобрение от около 19 на сто, като изпреварва БСП с около 1 процент.

Работата на парламента е най-неодобрявана от българите, докато тази на омбудсмана получава най-много положителни оценки.  От „Тренд“ изрично обръщат внимание, че проучването е правено преди промените в Изборния кодекс, които повишиха градуса на политическото и обществено напрежение. През февруари отново близо 70 процента е неодобрението за работата на Народното събрание, около 60 на сто са отрицателните мнения за свършеното от кабинета , прокуратурата и съда. Именно съдебната система е с най-ниските положителни резултати, като едва една пета от българите одобряват работата ѝ.

Омбудсманът събира одобрение от 63 на , като то за пореден месец превишава стойностите на президента, на когото 53 процента от анкетираните дават положителна оценка на работата му.

Източник:ТРЕНД

Comments

comments