Тема с продължение: Затвориха моста при разклона за Рибник за тежкотоварни автомобили заради наложителен ремонт

1-1

Ограничителни табели забраняват движението на тежко товарни автомобили по моста при разклона за петричкото село Рибник, за това ви съобщихме в началото на тази седмица. По думите на петричани най-вероятната причина е съмнение за издържливостта на моста.

По този повод наш репортер отправи питане към Агенция „Пътна инфраструктура“, за да научим каква е конкретната причина за ограничението, както и предстоят ли евентуални ремонтни дейности. Оказва се, че при извършването на оглед на моста е установено, че нерегламентирано изкопаване на материал от речното дъно по течението на р. Струма е довело до рязкото понижение на дъното на реката след изграждането на моста. Всичко това води до подкопаване основите на съоръжението и компрометирането му.

Публикуваме отговора на АПИ без редакторска намеса:

На 28 януари т. г. е въведено ограничение в движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона в 3-километров участък (от км 0 до км 3) на път III-108, който свързва път І-1 Кресна – Кулата и Петрич. Временната организация е необходима за изпълнението на ремонтни дейности на мостовото съоръжение над река Струма на третокласния път, в близост до село Рибник. Целта е повишаване безопасността на пътуващите и предотвратяване на по-нататъшно компрометиране на моста. Ремонтните дейности на съоръжението ще започнат при благоприятни метеорологични условия.

Предприемането на ремонтните дейности се налагат, тъй като при извършването на оглед на съоръжението е установено, че нерегламентирано изкопаване на материал от речното дъно по течението на р. Струма е довело до рязкото понижение на дъното на реката след изграждането на моста. Всичко това води до подкопаване основите на съоръжението и компрометирането му.

Поради това тежкотоварният трафик над 12 тона в двете посоки се пренасочва по обходен маршрут. Той е по АМ „Струма“ до пътната връзка за Марикостиново, след което се продължава по общински път до пътен надлез над АМ „Струма“ при 435-ти км, откъдето движението по път III-198 се достига до Петрич и границата с Република Македония.

В посока София тежкотоварните автомобили над 12 тона е възможно да преминават и по път III-1082 Рибник – Лебница – Струма – Вълково – Микрево до пътен възел „Струмяни“ на АМ „Струма“.

Comments

comments