Тази вечер в Благоевград представят филма, спечелил награда на ЕП „ЛУКС“ за 2019 година

ba3417dd7f079afdd677505ec10722b7

Тази вечер в Благоевград представят филма, спечелил награда на ЕП „ЛУКС“ за 2019 година.  Това е лентата „Господ съществува, името ѝе Петруния“, копродукция на Северна Македония – Белгия – Словения – Франция –Хърватия, под режисурата на Теона Стругар Митевска.

Прожекцията започва  в 19:00 часа  в  кино „Синемакс“ – Благоевгард. Входът за публиката е свободен, като ще бъдат допускани зрители до запълване на местата в залата. Преди прожекцията, журналистката Галя Крайчовска  ще представи наградения филм.

За филма „Господ съществува, името ѝе Петруния“

Какво се случва, когато една жена участва в традиционно мъжко състезание и успява да извади кръста, хвърлен в реката според православните обичаи? Петруния прави точно това и разгневява както мъжете, така и местния свещеник, който въвлича в случая и полицията. Макар и да не се определя като феминистка, Петруния отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава да се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“ – пита тя, тъй като „наградата“ за победителя в състезанието символизира именно това…

За наградата ЛУКС

Европейската филмова награда ЛУКС има за цел да популяризира многообразието и богатството на европейското кино, както и да насърчава европейски кинопродукции, разкриващи обществените проблеми и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност.

Всяка година Европейският парламент организира филмови дни „ЛУКС“, които представят финалистите в конкурсната програма. Филмите се избират от жури, съставено от представители на филмовата индустрия, а филмът, който печели наградата, се избира от членовете на Европейския парламент.

Comments

comments