Строителна фирма незаконно ползва терен за автопарк под мост на АМ „Струма“ край село Бело поле

005d82a87788d022002734e396bf6919

Строителната фирма, която изгради автомагистрала „Струма“ от Кулата до Сандански, ползва незаконно голям терен под мостово съоръжение, разкри в свой репортаж БНР.  Става дума за място в сервитута на магистралата край благоевградското село Бяло поле.

Там се е разположил голям автопарк от строителна техника, собственост на мощната строителна фирма „Грома Холд“, позната в недалечното минало като „Агромах“.  Оказва се, че фирмата ползва за автопарк терен от над 10 дка, който всъщност е изключителна държавна собственост. Под виадукта край село Бяло поле ежедневно се паркират и леки автомобили. В непосредствена близост до магистралата е и основната база на дружеството.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ са разпоредили незабавно премахване на камионите и строителната техника. От компанията са отказали коментар по случая.

По повод заповедта на Председателя на УС на АПИ след пожара край Дупница за спешна проверка на всички съоръжения по големите пътни артерии в страната за това дали се използват нерегламентирано  пространствата под тях и терени от сервитута им, БНР потърси  отговор на следните въпроси: Законно ли е обособяването на охраняем автопарк за строителна техника, камиони и леки автомобили, намиращ се под мостовото съоръжение и в сервитута на АМ „Струма“ край благоевградското село Бяло поле? Знае ли за този случай АПИ и има ли някаква договореност с фирмата? Представлява ли това потенциална опасност?

Отговорите на пресцентъра на Пътната агенция:

„Агенция „Пътна инфраструктура“ е разпоредила на строителната фирма в срок до 23 август да премахне наличната техника, разположена под съоръжението при 87-ми км на АМ „Струма“. От дружеството е изискано и почистване на подмостовото пространство. Преместената пътноподдържаща техника ще бъде разположена на друг терен, с който фирмата разполага“.

Дали ще се предприемат наказателни мерки за незаконното и безвъзмездно използване на  държавната собственост, и то в продължение на години, от отговора не става ясно.

Голямата строителна компания „Грома Холд“ беше изпълнител на два големи участъка от автомагистрала Струма – от Кулата до Сандански, в момента изгражда отсечката от Благоевград до Крупник и е един от кандидатите за участъка в Кресненското дефиле – посока София.

Снимка:БНР

Comments

comments