София се сдоби с първия си паркинг за велосипеди и електрически тротинетки

991-ratio-sofiia-veloparking-elektricheski-trotinetki

Първият по рода си паркинг за тротинетки и велосипеди беше открит в столицата.

Велопаркингът се намира на бул. „Витоша“ в близост до пресечката с ул. „Д-р Стефан Сарафов“ в посока Южен парк. Освен него ще бъдат открити такива и около Ларгото, на ул. „Московска“ и бул. „Дондуков“.

Зоните за оставяне на велосипеди и тротинетки ще са в пешеходни пространства и синя и зелена зона, защото там има разчертани места. 42 от тях ще бъдат в синята зона, а останалите в зелената зона. Паркирането на двуколесните превозни средства ще бъде безплатно. Идеята на Столичната община е да се подберат пространства, където има интензивен трафик, и целта е да се избегнат недобрите практики от останалите европейски градове, в които електрически тротинетки и велосипеди се оставят навсякъде, което създава затруднение пред останалите участници в движението.

Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата подготвят наредба, в която да бъде регламентирано използването на електрически тротинетки. Идеята е гражданите да се придвижите пеша най-много до 500 м до мястото, което ги интересува./Дарик

Comments

comments