Ще останат ли служителите на НАП без бонуси заради теча на лични данни?

НАП

Служителите от НАП могат да останат без редовните си бонуси към заплатата вследствие на огромната глоба, която се очаква да наложи Комисията за защита на личните данни.

В края на следващата седмица КЗЛД ще обяви резултатите от своята проверка на приходната агенция, съобщи днес председателят Венцислав Караджов. Тя започна след хакването на личните данни на над 5 млн. българи.

Комисията е извършила детайлна ревизия на НАП като администратор на лични данни и ще обяви какви грешки са допуснали от агенцията, както и ще даде предписания за това какво трябва да направят, за да не се случва подобен теч в бъдеще.

В добавка КЗЛД ще наложи и солидна глоба, която може да достигне 20 млн. лв., но едва ли ще е чак толкова голяма.

Глобата ще бъде взета от бюджета на НАП и ще отиде за кратко в този на КЗЛД, а после – в държавния бюджет. Но макар това да изглежда като прехвърляне на парите на данъкоплатците от единия джоб в другия, вероятно ще има преки последствия за служителите на приходната агенция.

Причината е, че всички служители получават на базата на оценки на работата т.нар. ДВПР, или „Допълнително възнаграждение за постигнати резултати“. Тези бонуси се изплащат на всяка дирекция, която ги разпределя на работещите в нея. ДВПР прави сравнително ниските заплати в НАП по-поносими. Но след скандалът с теча от агенцията и солена глоба от КЗЛД, най-вероятно е тази дупка в бюджета да се покрие именно от бонусите, коментират служители от агенцията.

По отношение на пряката отговорност НАП взе само частични мерки – бяха уволнение директорът на „Информационна сигурност“ и на ИТ отдела в агенцията, но директорката Галя Димитрова остана на поста си. Тя бе в отпуска по време на хакването на агенцията и не се върна на работа до края на почивката си.

Comments

comments