След смъртта на пет делфина и морски лъв, варненският делфинариум се похвали с „компетентни грижи“

640-420-32-godini-delfinarium

Статията е променена и допълнена в 10.40 ч. на 27 август т.г. в частта, касаеща новородените делфини във варненския Делфинариум след месец ноември м.г. и смъртта на втория от тях на 9 август тази година.

Двадесет дни след поредния смъртен случай с новородено делфинче във Варненския делфинариум и само часове преди протеста пред сградата му с настояване той да бъде затворен, днес дружеството-собственик на атракциона „Феста делфинариум“ разпространи до медиите становище с трудно защитим оптимистичен тон. (Пълният текст на становището – в прикачения файл).

Според компанията повод за реакцията й били „редица неверни твърдения със сензационен характер, спечелили вниманието на медиите“ след събитията от 11 август. Тогава, в момента на смъртта на новороденото, възрастните делфини внезапно отказаха да се подчиняват на указанията на дресьорите си, а шоуто беше отменено. Посетители в кафенето на делфинориума заснеха клип, на който се вижда как майката Доли прави отчаяни опити да спаси бебето си.

Печалната статистика за оцеляването на делфините във варненския Делфинариум показва, че само за период от пет години (от 2014 г. до сега) там новородените делфини, умрели при неизяснени обстоятелства, са вече три. Други два са обявени за мъртвородени, а през лятото на 2017 г. заради немарливо извършен ремонт на един от басейните се удави и новороден морски лъв, засмукан от помпата на пречиствателна система.

Разпространеното днес становище на „Феста делфинориум“ не дава нито един смислен отговор на многобройните въпроси, последвали цитираните случаи. Вместо това в текста до медиите се твърди, че „никога новородените делфинчета в делфинариума, както и техните майки, не са участвали в представления. В първите месеци на развитието си, бебето не се отделя от майка си и тя не позволява на никого да се доближи до него“

Според същия текст за осигуряване на допълнително спокойствие на делфинчето, умряло на 11 август и неговата майка, те са били изолирани в отделен басейн, а делфинариумът е бил затворен в първите дни след раждането.

В становището се твърди също, че „в условията на отглеждане в делфинариуми, делфините живеят много по-дълго, отколкото в дива среда“. Припомня се също, че „само за първите 7 месеца от 2019 г., по бреговете на българското Черноморие са изхвърлени над 40 мъртви малки и големи делфини, в следствие на заплитане в рибарски мрежи и замърсявания“.

Подобни препратки обаче са цинични, тъй като внушават, че отглеждането на животни в плен е по-хуманно от отглеждането им в естествена среда.

В действителност фактите около смъртта на последния новороден делфин във Варненския делфинариум са следните:

Той беше роден само 9 дни по-рано, в разгара на туристическия сезон, когато представленията са по 4 – 5 на ден.

В края на ноември м.г., се роди друг делфин, но раждането беше пазено в тайна чак до 23 март, когато представленията в Делфинориума във Варна бяха открити след зимната пауза. Източници на „Дневник“ още тогава предупредиха, че поради малките размери на атракциона и липсата на реална изолация на басейна, където се отглежда новороденото, шумът от аплаузите и виковете на публиката в залата за представления биха могли да го убият.

Според официалната информация по повод на инцидента от 11 август причина за смъртта на новороденото делфинче са били „проблеми в мозъка“.

А експерти по морски бозайници коментираха, че заради изключително чувствителния слухов апарат на делфините силните звукови вълни разкъсват мембраните му, което неминуемо води до смърт.

В разпространеното днес становище се твърди също, че „за обитателите му се полагат компетентни грижи, от единствените в България тесни специалисти по водни бозайници – биолог и ветеринарен лекар“.

Работещи в Делфинориума обаче разказаха, че в разгара на туристическия сезон представленията там достигат до 5 на ден с 1200 посетители, като често се продават дори правостоящи места, което е недопустимо.

През 2017 г. бременният женски делфин Йоанна е бил принуждаван да участва в представления до последния момент. В крайна сметка Йоанна ражда мъртво делфинче и само два дни след това отново е принудена да участва в шоуто. „Най-голямото главоболие на ръководството на делфинариума беше дали ще могат да си пуснат представленията след три дни, но в крайна сметка почивахме само два, разказа един от служителите. Йоанна още страдаше, но нали трябва да яде…“.

Според същия служител, пожелал анонимност, през 2017 г. „тесните специалисти по водни бозайници“ във варненския делфинариум са разбрали за бременността на женския морски лъв едва след раждането на малкото й. До тогава смятали, че е прекалено дебела и дори обмисляли да я поставят на диета. В следствие на полаганите „компетентни грижи“ новороденото се е удавило само няколко месеца по-късно в необезопасена помпена шахта.

В разпространеното днес становище на „Феста делфинариум“ се твърди също, че заради доказаното благоприятно въздействие на делфините върху хора с различни заболявания „Делфинариум Варна е допускал и допуска безвъзмездно деца и възрастни, на които контактът с делфините може да повлияе лечебно“.

Никога не се е чувало във варненския делфинариум да има терапевтични сесии за деца и хора с увреждания, каза Нарине Банкова, председател на Фондация „Радост за нашите деца“ ,която се грижи за деца и младежи с увреждания. Един или най-много два пъти в годината до спектаклите в делфинариума се допускат безвъзмездно групи деца със специални нужди, но това е всичко. До този момент не ми е известно подобни посещения да са били организирани тази година“, каза още Банкова. Според нея у нас терапията с делфини е неразработена територия, но единствения в страната делфинариум до момента не е направил нищо, за да запълни тази празнина.

По света терапията с делфини отдавна има доказан ефект при деца с говорни и двигателни проблеми, както и при пациенти, диагностицирани с проблеми в развитието, емоционални или физически смущения. У нас сеанси с делфини предлагат само две компании, една от които регистрирана в Германия, а сеансите се провеждат в хотели в Южна Турция. В същото време единственият у нас делфинариум – варненският предлага плуване с делфин само като атракция срещу 100 или 200 лв. на сеанс в зависимост от сезона. Срещу тази сума с делфина Кимбо може да се поиграе волейбол, да се поиска изпълнение на различни скокове или след погалване да се получи целувка.

В края на разпространеното днес „становище“ от „Феста делфинариум“ е записано следното:

„Поради факта, че темата за делфините изисква тясно специализирани познания, молим и разчитаме медиите да проверяват твърденията на хора, които не са специалисти в областта, и поради това твърдят неверни факти. На разположение сме да окажем необходимото съдействие с информация“.

Подобна покана едва ли е изпълнима. Делфинариумът не разполага с пресцентър, към който могат да бъдат отправяни въпроси. А след двете публикации на „Дневник“ от миналата година за смъртта на петте делфина и новородения морски лъв във варненския атракцион на компанията от там спряха да отговарят на всички въпроси, изпратени до официалния й адрес за електронна поща.

А иначе делфинът е сред бозайниците, които са най-близки до човешкия род. Те също се считат и за най-интелигентните бозайници на планетата.

Източник: „Дневник“

 

Comments

comments