СГП: Следовател Радиана Абдулова не веднъж е идвала на работа в нетрезво състояние

Снимка: "Биволъ"
Снимка: „Биволъ“

По повод медийни публикации, с твърдения за упражнено въздействие и „репресия“ спрямо Радиана Абдулова – следовател при СО-СГП, ръководството на СГП уведомява, че разглежда същите, инспирирани от следовател Абдулова и нейния адвокат, като защитна позиция, целяща да насочи общественото внимание в посока, различна от приетите от СГП действия за ангажиране  на дисциплинирната отговорност на магистрата за проявено от него недопустимо поведение, изразяващо в явяване на работа в нетрезво състояние.

На 26.06.2019г. до административния ръководител на Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал от завеждащ следствен отдел при СГП. В него са изложени данни за нарушаване на трудовата дисциплина от страна на следовател Абдулова, изразяващо се в  явяване същия ден на работа в нетрезво състояние, като е отразено, че не се касае за изолиран случай.

На 28.06.2019г. е образувано дисциплинарно производство срещу следовател Абдулова за нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което накърнява престижа на съдебната власт- нарушение съгласно чл. 307 ал.3 ,т.3 от Закона за съдебната власт.

Същия ден по нейно настояване е проведен разговор с разширен състав на ръководството на СГП, в който тя е изложила лични проблеми  и е изразила съжаление за поведението си.

На 07.07.2019г. следовател Абдулова е дала интервю за медиите, в което е посочила, че на 01.07.2019г. е подала искова молба пред съда за обезщетение по реда на ЗОДОВ за нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства срещу нея в периода от 5 години. Визираното нея досъдебно производство е образувано през 2012г. и прекратено през 2014г.

Пред медиите тя е обвързала образуваното срещу нея дисциплинарно производство с депозираната пред съда претенция.

Изложената хронология на събитията ясно сочи, че образуването на дисциплинарно производство спрямо следовател Абдулова  предшества сезирането на съда  с искова молба, а основанието за образуването му е несъвместимо с трудовите й задължение поведение, констатирано към конкретна дата.

Горните констатации отразяват липсата на достоверност в изявлението на следовател Абдулова пред медиите и освен с недопустими внушения относно работата на държавното обвинение, то е изпълнено и с фактологически неточности.

Comments

comments