Самоубива ли се БСП?

980x551_1555643422

Самоубива ли се БСП, колко дълбоки са вътрешните борби и какво се крие зад подадената оставка от лидера на партията Корнелия Нинова? Ще се разминат ли „Позитано“ и социалистите от страната в отношението си към Корнелия Нинова?

На повърхността ситуацията  изглежда почти нормална – анализират се изборните резултати, правят се изводи, търсят се решения за пътя напред. Всички са единодушни, че трябва да се спре със задкулисието и омразата, с личните битки и ненавист на гърба на партията, да не се действа прибързано, емоционално и драматично, да се проявява повече дипломатичност и гъвкавост, да се градят  мостове, да се работи за победата на местните избори през есента.

Но ако се проследят дори само публичните изказвания на знакови имена на столетницата, ще се очертае друга картина.

„БСП няма бъдеще с хора като Миков, Дъбов, Гергов и Станишев! Те са миналото на партията, те са задкулисието. Нинова извади партията от задкулисието“, каза в предаването „Тази неделя“ по БТВ Румен Овчаров – член на Националния съвет на БСП. Според него днешната ситуация прилича на ситуацията от 1996 година, когато една група в БСП бе решила на всяка цена да свали лидера на партията. Това доведе до оставката на Жан Виденов, но хвърли държавата и партията в хаос. „За щастие БСП днес не е в управлението, няма опасност да хвърлим държавата в хаос. Но има опасност да хвърлим партията в юридически блокаж,както се случи със СДС през 2001 година“, предупреди Румен Овчаров.  Според него Нинова е сгрешила с подаването на оставката си, а политиката й – напред, кръгом и пак напред, е погрешна. Овчаров припомни, че той на-много е критикувал лидера на БСП за еднолично управление, за отварянето на много фронтове, но Нинова защитава принципи, посочи той.

„Има залитания и авторитарен стил в управлението на БСП“, категоричен бе по  БТВ Атанас Мерджанов,  член на Националния съвет на партията и ексдепутат. И даде пример с решението на ръководството на БСП да извади партията от парламента. Мерджанов прогнозира, че ако не се стигне до консолидация, ще се стигне до загуба на местните избори.

Трябва да е ясно, битката не е за това да се отсече нечия глава, в случая на председателя на Националния съвет Корнелия Нинова. Спорът е за политическата линия на партията, нейната ценностна система и как тя функционира като вътрешна демокрация. Това е сериозен политически спор“, заяви в предаването „Неделя 150“ на БНР Сергей Станишевпрезидент на ПЕС и евродепутат. Той  подчерта, че въпросът е за това каква партия да бъде БСП, дали да бъде социалистическа по идеология и проевропейска като политика.  „Пленумът не подкрепи предложението Корнелия Нинова да оглави работната група, която да допълни доклада, което е политическа оценка от страна на Националния съвет“ и така припомни ожесточената дискусия на „Позитано“ 20. Той нарече „имитация на оставка“ решението на Корнелия Нинова да се оттегли от председателския пост в БСП. „Никой не е незаменим“, каза Сергей Станишев в отговор на въпроса кой ще бъде лидер на БСП.

Светлана Шаренкова в свой коментар, публикуван от „Епицентър“, попита: Кои са ценностите на Сергей Станишев?! „Вместо да работи за единство на партията, в серия от медийни  изяви бившият председател на БСП Сергей Станишев заяви, че  настоящото ръководството внася вождизъм и разделение в партията,  че „битката” била за ценности, а не за поста на Корнелия Нинова“, написа Шаренкова и посочи доста дълъг  списък с грехове на Станишев, за да завърши с извода: “Не, всички тези неща не са част от ценностите на БСП. Това е подмяна  на ценности! Линията на Корнелия Нинова е ясна – срещу задкулисието и паралелната държава, срещу корупцията, която превърна България в  най-бедната европейска държава, за връщане към традиционните социалистически идеи и защита на националните интереси,  суверенитет и българска идентичност. За успех е нужно единство. Стига разделение и вражди на гърба на партията“.

Корнелия Нинова, лидер на БСП  в оставка : „Не ме занимавайте със сценарии, подала съм я, Конгресът има дневен ред, ще реши как да действаме оттук нататък. Имам програма за развитието на БСП, тези, които не са съгласни с мен – да напишат своя и да излъчат някой, който я изразява. И който спечели! Измъчихме хората, нека народът избере. Не можем 11 пъти да губим и никой да не поема отговорност, винаги да сме морални победители“.

Костадин Паскалев, член на Националния съвет  на БСП, бивш кмет на Благоевград: „Според мен, първо, тая оставка беше излишна в тоя момент, защото при предстоящи местни избори това е горе-долу да си извадиш Цветанов от партията, без да имаш асансьори“.

Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов заяви, че никой не е искал оставката на Нинова и че това е драматичен акт, който изправя конгреса пред неизвестното. „Кому е нужна тази оставка, хората в страната казаха: „Кажете и, че инат врат чупи.“ Паргов заяви, че харесва Нинова като лидер на партията и че трябва да се извлекат позитивите от кампанията.

В последните дни започнаха да „валят“ декларации на партийни организации от страната в защита и подкрепа на Корнелия Нинова и с настояване да оттегли оставката си. Освен това местните ръководства са притеснени от вътрешнопартийното разделение и се обявяват за действия, които да обединяват и обновяват партията.

БСП-Стара Загора: „Лидерът на социалистите Корнелия Нинова да оттегли оставката си!“

Областният съвет на БСП-Пазарджик: “Надяваме се партията ни да покаже мъдростта и отговорността си, чрез които съществува толкова много години, като обърнем погледите си към това да бъдем полезни на България, вместо да гледаме в себе си и да губим мотивация в противоборство“.

БСП-Бургас „Считаме, че не е време за оставки, включително и на председателя“.

БСП-Казанлък: “Настояваме  Нинова да  оттегли оставката си, защото извади БСП  от летаргията и повиши авторитета на столетницата, оттласна я от дъното и  благодарение на това бележим ръст  на доверие с над 50 000 гласа”.

БСП- Нова Загора: „Другарко, Нинова, молим Ви да оттеглите оставката си. Продължете започнатото!“.

БСП-Силистра:„Всичко, което се разиграва пред очите ни през последните две седмици и до конгреса е на гърба и за сметка на партията. Настояваме да спре публичното хулене и говорене по медиите и вътрешно-партийните въпроси да се решават там където им е мястото. Уважаеми членове на Националния съвет, редовите социалисти ви гледат с широко отворени очи, слушат всяка дума, преценяват всяко действие и очакват от вас разумни решения, взети с мъдрост за доброто на партията и България!

Къде са социалистите от Благоевград и областта?

Общинската организация на БСП в град Гоце Делчев със специална  декларация също застана в подкрепа на Корнелия Нинова.

Областният съвет на БСП – Благоевград този четвъртък ще направи своя анализ на резултатите от евроизборите. Дали ще има специална позиция по оставката на Нинова ще разберем след пленума.

Припомняме последните партийни решения:

Пленумът на БСП от 8 юни реши: оставката на лидера на партията Корнелия Нинова, която тя подаде след европейските избори, да бъде гласувана на Конгреса на 16 юни. Политическият доклад на конгреса да се чете от Валери Жаблянов в качеството му на председател на работната група по доклада.

Уставът на БСП предвижда изборът на председателя на партията да стане пряко от цялата партия. Нинова  обяви, че ще се кандидатира отново.

Свикването на конгрес отвори спорове в Националния съвет. Противниците на Нинова настояват на конгреса да се върнат старите правила в устава, които правят по-лесно избирането и освобождаването на лидера, но е по-голяма и важна ролята на областните председатели и делегатите. Освен това опозиционерите казват, че уставът предвижда пряк избор едва след края на мандата на този конгрес, който изтича в началото на 2020 година.

5 сценария и 5 имена за наследник на Корнелия Нинова. Бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев, Дора Янкова и Валери Жаблянов са сред фаворитите за лидер, коментира темата днес вестник „Струма“.

Поглед отстрани:  „Ако в БСП искат да затънат в битки на прогерберски фракции, да детронират Нинова“,  каза политологът Калоян Методиев  в обзорното предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ . „В БСП има колизия между две тенденции. Едната е линията Нинова, която е за самостоятелно развитие, за правене на принципна политика с идеята, че трябва да се променят нещата в България. Има и една друга група в партията, те искат докопване до властта на всяка цена. Не е тайна, че са близки до ГЕРБ и искат голяма коалиция, под чието крило да се скрият. Това са героите, които са известни на България от софийската, пловдивската и варненска организация“, обясни политологът. От сблъсъка на двете линии в БСП до голяма степен зависи и конфигурацията в българската политика в близко бъдеще, уточни той.

„Нинова е последният вал пред една възможна криза в българската политика, която би била евентуалното поглъщане от страна на Борисов и на втората марка БСП. Нинова е единствената пречка това да се случи и това би довело до фатални последици за българската политика. Ако има чувство за съхранение в партията и идея за развитие на БСП, те трябва да подкрепят Корнелия Нинова, но ако искат да затънат във вътрешни баталии между прогерберските фракции, те могат да се опитат да я детронират. От този сблъсък ще зависи политическата й съдба, до голяма степен и конфигурацията в българската политика в близко бъдеще. Този форум е интересен от тази гледна точка, сама по себе си БСП не е важна в случая, а в по-големия контекст на отношение с ГЕРБ и с управлението на държавата“, каза още политологът.

 

 

Comments

comments