Сайтът на НАП се срина

hqdefault

Сайтът на Националнта агенция по приходите (НАП) е недостъпен. От страницата на институцията се изписва само „Възниква грешка в работната система“.

„Променя се хардуер и в момента някои услуги са недостъпни“, това заяви говорителят на агенцията Росен Бъчваров. Пред Свободна Европа той каза още, че няма информация дали извършваният ремонт е предварително планиран и няма публикувано съобщение за това, но не става въпрос за „външна причина“, тъй като ремонтът се извършва от служетели на НАП. Той обясни, че ремонтът е наложен от „хардуерна причина“, която специалисти от агенцията и външна фирма, отговаряща за поддръжката извършват.

На въпрос дали ремонтите са свързани с теча на данни от преди няколко месеца, Бъчваров каза, че „не мисли“, че има общо със случая.

В средата на юли хакерската атака срещу масивите на НАП доведе до изтичането на данни на над 5 млн. българи. Обвинени бяха собственикът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, както и служителите във фирмата Кристиян Бойков и Георги Янков. По случая от страна на специализираната прокуратура бе издадена и европейска заповед за разследване на главния редоктор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов.

На НАП бе наложена и глоба в размер на 5.1 млн. лева от страна на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). От комисията вече обявиха, че ще оспорват решението.

Източник: Свободна европа

 

Comments

comments