Първият ден от болничните няма да се плаща

991-ratio-bojko-borisov-ms

Управляващите договориха още безплатни детски градини за бедни и 250 лв. минимална пенсия

Първият ден от болничните няма да се плаща от 1 януари 2020 година и остава за сметка на гражданите. Решението е било взето на коалиционен съвет на управляващите, на който е присъствал и премиерът Бойко Борисов. Управляващите защитиха мярката с аргумента, че това е опит за спиране на злоупотребите с фалшивите болнични.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов отказа да каже кой точно е предложил идеята първият ден от болничния да не се плаща. “Когато има коалиционен съвет, решенията се взимат общо”, каза той. От години бизнесът настоява за преразглеждането на въведената преди 10 години антикризисна мярка, при която първите три дни от болничния се плащат от работодателя в размер на 70% от осигурителния доход, а след това НОИ започва да плаща 80% от дохода. За последно работодателите повдигнаха дискусията през септември, но предложенията им така и не намериха отражение в проектобюджета за догодина. Сега обаче промяната ще залегне между двете четения на бюджета в парламента.

Бизнесът настоява за промяна в режима за плащането на болничните като възпитателна мярка, тъй като се оплаква от постоянни злоупотреби на служители с фалшиви болнични листове, което годишно ощетява фирмите и НОИ с общо 200 млн. лева и коства 1 млрд. лева по-малко БВП. Минималната пенсия става 250 лева от 1 юли Освен това на коалиционния съвет управляващите са се разбрали минималната пенсия да стане 250 лева, а не 234, както първоначално е заложено в бюджета. В момента минималната пенсия е 219.43 лв. Увеличението до 250 лева засяга около 800 хил пенсионери и ще влезе в сила от 1 юли 2020 година. За минимална пенсия от 250 лева настояваха както коалиционните партньори на ГЕРБ, така и синдикатите.

Безплатни детски градини за бедни ГЕРБ, ВМРО и НФСБ са се разбрали още държавата да поема таксите за детска градина на децата от “ниските социални слоеве и магриналните групи”. Това ще важи за децата на 4,5 и 6 години, които задължително ще трябва да ходят в детска градина. В момента обаче детската градина е задължителна само за 5 и 6-годишните деца, което ще наложи законови промени. Все още не е ясно и под какъв праг трябва да са доходите на родителите, за да не плащат за детска градина. “Механизмите ще се уточняват”, каза Валери Симеонов.

Източник: Mediapool.bg

Comments

comments