Проверки на пожарната в храмовете в страната преди Великден

Църквата_в_град_Кресна

Пожарната проверява храмовете у нас в навечерието на Великденските празници.
От 20 лв. до 2000 лв. са глобите за нарушения на правилата за безопасност. След пожара в „Нотр дам” проверките на огнеборците в българските храмове са изключително сериозни. Свещниците са едно от рисковите места в нашите църкви. В някои храмове продават специални ограничители за огън – те предотвратяват опасности от пожар.
По този начин в нощта на празника вярващите ще могат по безопасен начин да занесат свещения огън в домовете си.
Именно от запалени свещи тръгва пожарът в католическия храм в Белене през 2017 г. Затова свещниците трябва или да се изнесат навън, или да са обезопасени. Най-важно е пътищата за евакуация да са свободни при инцидент. Пожарогасителите да са в изправност, а запалените свещи – под надзор.
„Откритите коси на жените са най-проблемни и невниманието. Но храмът ни е достатъчно голям, има място за отстояние от човек до човек и не е толкова страшно”, каза отец Йоан.
При инцидент, експерти съветват с наша дреха да покрием горящата част, за да се засушат пламъците. Проверките на пожарната в храмовете ще продължат и през цялата страстна седмица. Екипи от огнеборци ще дежурят и в нощта на празника, предаде БТВ.

Comments

comments