Протестно автошествие в Благоевград: “Долу ръцете от българските деца”

0972e01f133a881deee1a87e68e3ed18

С автошествие и призива “Долу ръцете от българските деца” жители на  Благоевград протестираха срещу стратегията за детето, въпреки, че управляващите обявиха нейното разработване за спряно.

Протестиращите се обединиха в тревогата и несъгласието от промени в закона за социалните услуги и закона за защита на детето, които на практика прокарват идеите  на “спряната” стратегия за детето. Те настояват за отпадане на тези промени, които трябва да влязат в сила само след шест месеца – от януари 2020 година.

Вчера майки от Благоевград и Кюстендил успяха да се срещнат с националния омбудсман Мая Манолова, която със своя екип бе организирала девет приемни в Благоевградска област, едната от които – в Благоевград. Те поканиха Мая Манолова на поискана вече среща с депутати от  всички парламентарно представени партии.

Срещата е насрочена за  4 юли в Народното събрание в София.

Протестното автошествие  премина по централните улици на Благоевград.

Сигналите за насилие над деца в Агенцията за социално подпомагане през миналата година са 1106. При една трета от случаите са открити рискове и е работено по тях„.  Това обяви социалният министър Бисер Петков и отрече твърденията на родители, че с промени в законодателството влизат текстове от спряната стратегия за закрила на детето, съобщи  по-рано днес БНР.
Министър Бисер Петков бе домакин на регионална конференция в София за превенция и борба с насилието над деца. В нея взеха участие експерти и представители на държавни институции от 10 държави, от  УНИЦЕФ, Световната здравна организация и неправителствени организации.

Comments

comments