Проект „Синьо поколение“ представиха в Благоевград

DSC03203

Проект „Синьо поколение“ представиха в Благоевград от „Активно българско общество“. Проектът е насочен към младежи между 15 и 29 години, като цели да предизвика техния интерес към синята икономика и да ги насочи към свободни работни места в тази област.

 

14 милиона са младите хора в Европа, които са извън образование, заетост и обучение. В същото време 5,4 милиона са свободните работни места в синята икономика и партньорите по проекта са си поставили за цел да покажат на младежите възможностите за работа в този отрасъл. Редица сектори в „синята икономика“ могат да представляват интерес за младите хора и да им предоставят бъдеща реализация – крайбрежен туризъм, отглеждане на аквакултури, водна енергия, морски биотехнологии, корабостроене, воден транспорт, риболов.

 

Крайбрежният туризъм представлява 61% от работните места и 42% от печалбите на цялата синя икономика на ЕС през 2016 г. Аквакултурите, пък, са може би най-бързо развиващият се сектор за производство на храни, който в момента съставлява 50% от световната риба, която се използва за храна. Оползотворяването на морската вятърна енергия е най-бързо развиващата се дейност в областта на синята икономика. ЕС е отговорен за 91% от световния морски вятърен капацитет. Младите хора могат да се реализират и в областта на морските биотехнологии – един от най-перспективните за бъдещето на синята икономика сектори. Корабостроенето също дава големи възможности за развитие, тъй като в Европа се произвеждат най-високотехнологичните кораби в света, а за важността на морския транспорт говори и фактът, че 80% от всички стоки се превозват по море. Европейският съюз също е и най-големият пазар на морски дарове в света, с всички произтичащи от това възможности за бизнеса и заетостта.

 

Проект „Синьо поколение“ се финансира от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонда за младежка заетост на ЕИП и Норвежкия финансов механизъм. Той се осъществява от международен партньорски екип от организации от редица европейски страни – България, Гърция, Полша, Португалия и Испания, с подкрепата на експерти от сектора на синята икономика от Белгия, Германия, Исландия и Норвегия.

 

Участниците от България – „Активно българско общество“, вече са стартирали информационна кампания сред младежите в Благоевград като ги запознават с възможностите за заетост, които предлага синята икономика. Информационни срещи и презентации се провеждат в гимназиите, а отделно от това, вече е достъпна безплатна онлайн платформа за обучение и свободни работни места. Първото обучение на заинтересовани младежи в България ще се проведе през лятото на 2020-та година във Висшето военноморско училище във Варна.

 

Comments

comments