Президентът Румен Радев утре на поход в Пирин, помага за доизграждането на заслона “Кончето“

42497132_737535446595117_3468098508546899968_o

Утре Президентът Румен Радев ще участва в поход в Пирин планина, съобщи Агенция „Фокус“.  Държавният глава ще се присъедини към групата от планински водачи, спасители и доброволци.

От Асоциацията на планинските водачи в България поясниха, че Президентът ще помогне лично за ремонта на заслона на Кончето и така  ще изпълни поет ангажимент за неговото  доизграждане и оборудване.

Походът ще завърши пред хижа „Вихрен“ след 17.00 часа.

Припомняме, че  благотворителната кампания по обновяването на заслона започна преди близо три години. Реализирането й стана възможно благодарение на помощта на десетки доброволци и дарители, а  Асоциацията на планинските водачи в България беше отличена в националния конкурс под патронажа на  Президента  „Доброволческа инициатива“ за 2018 година, точно заради инициативата за обновяване на заслона „Кончето“ в Пирин планина.

Неговото възстановяване и модернизиране е важно за сигурността на стотиците туристи, катерачи, планински водачи и природолюбители, които целогодишно посещават  Пирин планина.

Заслон “Кончето” е на 2760 метра надморска височина. Старото съоръжение е построено през 1955 година и пригодено по начин, който да позволи на 12 души, изпаднали в критична ситуация в планината, да намерят подслон. Неведнъж той е спасявал туристи в беда по главното пиринско било.

В изтеклите повече от 60 години  заслонът не е бил ремонтиран, до  миналата година, когато успешно приключиха основните дейности по неговото обновяване.

И през тази година ангажираните с благородната кауза продължават с довършителната работа на заслона.

Снимка: Фейбук

Comments

comments