/СНИМКИ/ Президентът Георги Първанов в Благоевград: Видя се, че изпълнителната власт има много къса резервна скамейка

dav

Видя се, че изпълнителната власт имат много къса резервна скамейка“- каза в Благоевград Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002 – 2012 година,  в отговор на журналистически въпрос за поредицата от министерски оставки и корупционни скандали.

Първанов ги определи като знак за криза в българската политика, които не зареждат хората с нови идеи, а по-скоро ги мотивират негативно в отношението към политическото. „Корупционните скандали  трябва да  бъде разкрито до последната тераса.  Но не мисля, че терасите са най-тежката корупционна схема. В тези 30 години на българския преход  се раздадоха, ужким продадоха за по 1 долар и други символични суми  огромни предприятия,  значими за българската икономика. Ние отдавна настояваме за икономическа ревизия на българския преход. Нека да се създаде комисия, като тази за досиетата, която да проучи всички документи, да ги обяви публично и думата да има съдебната власт“, защити тезата си Първанов.

dig

Президентът Пръванов дойде в Благоевград, за да представи книгата „Илинденско-Преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати“, на която е съавтор и автор на предговора. В книгата са публикувани оригинални документи на дипломати от Великобритания, Германия, Франция, Италия, Русия, Австро-Унгария, Кралство Сърбия в началото на 20-ти век. „В документите на западните консули, на дипломатите в Солун, Цариград, Скопие, Битоля е нашият отговор и той е много категоричен, както всички документи от този период  –  македонско означава българско“, поясни Георги Първанов.

Според него Договорът за добросъседство с Македония е морално остарял,  нужен е нов или анекс към сегашния и в него трябва „ясно да се запише, че за периода до първите десетилетия на 20-ти век, в това число и Илинденско-Преображенското въстание е българска история, защото съзнанието на населението е българско, вътрешната революционна организация има български характер и както се вижда от дипломатическите документи  – и тяхната оценка е, че става дума за  българско население“.

Георги Първанов смята, че в Скопие градят идентичност на наш гръб и това е  неприемливо.Атина и Скопие решиха двустранните си отношения  без никакви посегателства към античната история на Гърция. Но за сметна на това, все по-често се говори за изграждане на македонската държава на основата на Илинденско-Преображенското въстание, което е кражба на българска история“, коментира той и изрази притеснение, че днес българската дипломация прави много компромиси, при това все закъснели и безрезултатни, че „няма никаква чуваемост в българските институции по една тема, която е била национален идеал за нас българите, било е кауза, било е приоритет на всички държавни институции преди 100 години“.

dav

Comments

comments