Преподавател от Университета по хранителни технологии в Пловдив получи условна присъда за подкуп

Банков

Окръжният съд в Пловдив осъди проф. Николай Банков – ръководител катедра в Университета по хранителни технологии /УХТ/ в града на две години лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 3 години, и глоба в размер на 3 хил. лв.

Съдът е признал професора за виновен в това, че на 11 май 2017 г. в качеството си на хабилитиран преподавател в университета, катедра „Електротехника и електроника“ в съучастие с Димитър Д., като помагач, е поискал по 300 лв. от двама студенти, за да проведе изпит в кабинета, а не в определената учебна зала, като им даде предварително изпитните задачи и техните решения и съответно да постави положителни оценки и удостовери успешно положен изпит по учебна дисциплина „Теоретична електротехника – първа част“.

С постановената присъда Окръжният съд е лишил Николай Банков от право да заема държавна или обществена преподавателска длъжност за срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Съучастникът на професора е осъден на една година и шест месеца лишаване от свобода, отложено с 3 годишен изпитателен срок и глоба в размер на 2 хил. лева, за това че умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, отстраняване на спънки, набавяне на средства и по друг начин, като му е помогнал да поиска подкупа от студентите.

Съдът е признал за невинни и оправдава преподавателя и неговия помагач по обвинението престъплението да е извършено в периода 12 – 15 май 2017 г. и загдето професора е нарушил службата си, като е съгласувал със студентите явяването им на изпит по дисциплината „Теоретична електротехника – първа част“ извън определената изпитна сесия.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Пловдивския апелативен съд.

 

Comments

comments