Почина Жорж Ганчев

orig

На 79-годишна възраст тази сутрин почина Жорж Ганчев, предаде epicenter.bg. Тъжната новина е съобщил режисьорът Живко Ботев в социалните мрежи.

 „С голямо прискърбие ви съобщаваме, че днес в 6:30 часа спря да тупти едно голямо българско сърце. След кратко боледуване на 80 годишна възраст ни напусна една от най-ярките фигури от новата история на България Жорж Ганчев. Той остави трайна диря със своето родолюбие, непримиримост, отдаденост и силна любов към хората и Отечеството. През богатия си жизнен път освен с политика като водач на партии и коалиции в няколко български парламента, се занимаваше активно и със спорт, телевизия, бизнес, музика и литература.

Познат в почти всички краища на света той допринесе за много ключови партньорства в международната политика и някои важни икономически връзки на България през последните 30 години. Неговото семейство и близки благодарят на всички българи за любовта и доверието през годините.“

Кръщелникът на Жорж Ганчев Стоян Бончев написа в социалните мрежи.

„Днес този свят напусна моят кръстник Жорж Ганчев! Ренесансова, космополитна личност с невероятна култура и енциклопедични познания. В България осмиван и подиграван от секви идиоти, комплексари и продажници (като лицето Славуца), например, Жорж оставя своя ярък подпис в най-новата ни история и незабравими спомени в сърцата на близките си хора.  Ще го изпратим в петък в Света София !“.

След 10 дни Жорж Ганчев щеше да навърши 80 години. Известният общественик и политик е роден на 29 август 1939 година. Родното му име е Георги Ганчев Петрушев. През младостта си се изявява като спортист – шампион на България по фехтовка, играе баскетбол в „Академик“, София. Следва в Националната спортна академия при Ференц Магяр (Модьор).  Изявява  се като режисьор и сценарист, продуцент в киното и театъра в Англия и САЩ.

След 90-та година става един от учредителите на СДС.  Председател е на Националното патриотично обединение, учредено през 2004 година,  с което  участва в новата Коалиция на розата, която на парламентарните избори през 2005 година, но  не успява да влезе  в парламента.

На президентските избори през 2016 година, заедно с Кольо Парамов, се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз,

През последните години Жорж Ганчев бе част от екипа на телевизия „Евроком“ като автор и водещ на предаването „При Жорж“.

Поклонението ще се състои в петък.

Поклон пред паметта му!

Comments

comments