По-високи пенсии от утре, по-високи цени на тока и топлата вода

pensioner_v_nujda

От утре се увеличават всички пенсии с 5,7%. Същевременно увеличение ще има и на цените на топлата вода и на тока средно с 4 %.. Единствено природният газ ще бъде по-евтин от 1 юли – с под 1 процент.

Националният осигурителен институт вече обяви, че са осигурени  допълнително 277 млн. лева за увеличение на всички пенсии от 1 юли. Така средната пенсия у нас ще стане 386 лева. Минималната пенсия за стаж и възраст ще нарасне с 12 лева, а социалната – със 7 лева. Вдига се и таванът на пенсиите – до 1200 лева. Около 43 000 души ще получат реалните си пенсии, а други 26 000 ще ще продължат да са ограничени на новия по-висок „таван“.

Първи юли ще посрещнем с нови, по-високи цени на парното и топлата вода. В София увеличението ще бъде с 4,3 %, в Пловдив – 7,4%. Най-голямо повишение на цените ще има в Разград и Габрово – съответно над 17 и над 12%. Единствено в Сливен отоплението ще поевтинее.

Очаква се Комисията за енергийно и водно регулиране да приеме и увеличение на цените на тока средно с 3.5%, което при средно потребление с две тарифи – дневна и нощна, сметката на битовите потребители ще се увеличи с близо 3 лева за тока и с още 7 лева през зимата за парно.

Comments

comments

About Наталия Петрова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

Пламен Димитров

Шефът на КНСБ иска публично оповестяване на имената на търговците на ток

Смятам, че има манипулации на пазара на промишлен ток. Това заяви пред Нова телевизия президентът на ...