Пловдивски криминалисти задържаха двама мъже при специализирана операция срещу престъпления с културно-исторически ценности

1-pl

Процесуално-следствените действия са осъществени под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив

В понеделник служители на отдел „Криминална полиция“ при областната дирекция на МВР предприели претърсване на адреса на 50-годишен мъж, за когото е придобита информация, че е предлагал за продажба по  интернет копия на антични монети.  При процесуално-следствените действия в жилището му са открити множество инструменти, везни, микроскоп и матрици за изработка на фалшиви монети. Иззети са и няколко монети от бял метал, чиято културно-историческа стойност предстои да бъде изяснена с експертиза. С полицейска заповед мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Ден по-късно от колегите им от Второ РУ бил задържан 64-годишен мъж, заподозрян за незаконна иманярска дейност. В имота му са намерени металотърсач и 21 монети, произходът и датирането на които също предстоят да бъдат анализирани.

По случаите са образувани две досъдебни производства за престъпление по чл. 278 от НК. Работата на разследващите продължава под наблюдение на прокуратурата.

 

Comments

comments