Перничанин на съд за купуване на гласове на евроизборите

чук на съдия

Районна прокуратура – Перник е предала на съд Н.В. по обвинение за извършено от него престъпление по чл. 167, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият В. се интересувал от политическия живот в страната и споделял идеологическите възгледи на една от политическите партии. Във връзка с предстоящите на 26.05.2019 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България той взел решение да мотивира свои познати да гласуват за тази политическа сила. С цел да ги склони да дадат своя вот, мъжът решил да предлага на всеки един поотделно парична сума в размер на 30 лева.

На 08.05.2019 г. Н.В. се обадил от личния си телефонен номер на двама негови познати и предложил имотна облага срещу упражнено от тях право за гласуване на избори за ЕП.

Няколко дни по – късно, на 11.05.2019 г. по време на фолклорен фестивал в село Мещица, община Перник, обвиняемият В. предложил на мъж, с когото се познавал покрай земеделската си дейност, пари с цел „купуване на изборен глас“ за определена партия.

За извършените от него престъпни деяния Н.В. е бил привлечен към наказателна отговорност. Предстои делото срещу него да продължи в съда.

Comments

comments