Паспортите ще са валидни и до 10 години

991-ratio-pasport

Международните паспорти ще са валидни и до 10 години, а издаването на личните документи ще става по-бързо.

Това реши окончателно днес парламентът, след като прие промени в Закона за българските лични документи. С тях българите ще могат да избират, когато подават заявление за издаване на международен паспорт дали той да важи за 5 години, както е сега, или за 10.

Промените ще влязат в сила от 10 октомври 2020 г., но на МВР се дава възможност до 1 януари 2021 г. да създаде нужната организация за издаване на паспорти с по-дълга валидност. Остава обаче валидността до 5 години на паспортите, издавани на ненавършилите 18 години. В личните карти ще се добавят биометрични данни, каквито в момента има в паспортите.

В закона изрично ще бъдат регламентирани и бързите и експресни услуги за издаване на личните документи. Обикновената услуга остава 30 дни, бързата – 3, а експресната – до 8 работни часа от приемане на заявлението.

Предвижда се и нова процедура за подаване на заявления за подмяна лични документи чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на Министерството на външните работи. Наред с опцията за използване на електронен подпис, заявителят ще може да подава заявление в електронен формат и без да използва такъв подпис, като към заявлението приложи копие от валиден документ, чиято подмяна желае.

Когато заявлението е подадено по електронен път, документът ще се получава лично, след установяване на самоличността на получателя и връщане на стария документ.

Comments

comments