Обвиняем за жестокото убийство на приятеля си в гр. Гоце Делчев е изправен на подсъдимата скамейка

окръжна прокуратура благоевград

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу М.М. (на 40 години) за извършено от него умишлено убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 и 3, вр. чл. 115 от НК.

Обвиняемият М.М. живее в гр. Гоце Делчев. От дете се познавал с К.К., с когото били близки приятели. Преди години двамата започнали да се занимават с продажба на нарязан тютюн. През м. януари 2018 г. М. поискал от К. да пътуват заедно за гр. Шумен, където да закарат 100 килограма от този вид акцизна стока. За целта обвиняемият следвало да шофира „пилотен“ автомобил, а приятелят му да превози стоката с втората кола. След като получил отказ да свършат намисленото от него, М. тръгнал сам.

По пътя М.М. бил спрян за проверка, а впоследствие задържан по образувано срещу него досъдебно производство, което приключило със споразумение. Наложено му било наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години с петгодишен изпитателен срок и забрана да упражнява професия или дейност, свързана с търговия на акцизни стоки през следващите две години.

След престоя в ареста обвиняемият М. се прибрал в гр. Гоце Делчев, като у него се зародило подозрението, че е бил предаден на полицията от приятеля си К.К.

Около 10 ч. на 15.06.2018 г., по време на мюсюлманския празник Байрям, К.К. отишъл в кафенето на бензиностанция в края на гр. Гоце Делчев. След известно време в заведението пристигнал и обвиняемият М.М. Двамата консумирали алкохол, седели и спокойно разговаряли.

К. поканил приятеля си по повод празника на гости в дома му. Към почерпката се присъединила и живеещата в съседство К.Р., както и майката на К.К. Четиримата се намирали в кухнята, като мъжете през цялото време пиели бира, без да има каквото и да е напрежение между тях.

Около 16:30 ч. двамата приятели останали сами. Гостенинът започнал да обвинява К., че го е предал на полицията, поради което е бил задържан и се водело наказателно производство срещу него с наложено наказание заради пренасяния тютюн. Между тях възникнал спор, при който обвиняемият взел кухненски нож от масата и въпреки съпротивата на К. и опитите му да се предпази, започнал да нанася с него удари по тялото му.

Вследствие на дълбоките наранявания в областта на гърдите, довели до остра кръвозагуба, пострадалият паднал по гръб на пода. Майка му, която се намирала в съседната стая, чула виковете му за помощ. Когато жената влязла в кухнята видяла лежащия К., когото М. притискал с коленете си и нанасял удари с нож в тялото му. Пострадалият му викал: „Какво съм ти направил, брат, аз не съм те издал на полицията“. Жената се опитала да спре М.М., като хванала държания от него нож за острието, но виждайки освирепялото му лице се уплашила. Пробвала няколко пъти да го удари със столове, но не успяла.

В един момент, когато М.М. видял как тялото на пострадалия се отпуска, започнал да нанася удари с ножа и по себе си. Първоначално си причинил повърхностни наранявания, а накрая забил ножа в горната част на шията си.

След подаден сигнал за случилото се, незабавно на място пристигнали полицейски служители. Влизайки в кухнята те установили обляното в кръв тялото на К.К., а в непосредствена близост до краката му лежал по гръб обвиняемият М.М., който бил със забит нож в шията.

Екип на спешна медицинска помощ констатирал смъртта на пострадалия К., а М. бил транспортиран в болнично заведение в гр. Гоце Делчев. Оказана му била интензивна реанимационна медицинска помощ, направени оперативни интервенции, в това число отстранен забитият нож.

От заключението на извършената съдебномедицинска експертиза на труп е видно, че на К.К. са били нанесени 97 прободно-порезни наранявания. Смъртта му се дължи на остра кръвозагуба, вследствие на удари с нож, проникващи в гръдната и коремната кухини, както и на вътрешните органи – сърце, бял дроб, меки тъкани и кръвоносни съдове на шията и коремните органи.

От 26.06.2018 г. обвиняемият М.М. е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Предстои делото за извършеното от него умишлено убийство на приятеля си да продължи в съда.

Comments

comments