/СНИМКИ/ Община Благоевград: по-голям бюджет, данъците – без промяна

01

С 12,5 милиона лева по-голям бюджет за 2019 година в сравнение с миналата 2018-та – това сочат публикуваните на официалния сайт на община Благоевград проекти за бюджет и инвестиционна програма. Днес те бяха представени  за  публичното обсъждане. Предвидените средствата за делегирани държавни дейности са 40 млн. лева, което е с 5.3 млн. лева повече  в сравнение с началния бюджет за 2018 година. 32.5 млн. лева  са за местни дейности, делегирани държавни дейности и дофинансиранe с местни приходи.

1 (1)

В данъчната политика се залага на  запазване на ниските ставки на местните данъци; повишаване на събираемостта и намаляването на дела на некоректните платци; както и облекчаване на административната тежест при осъществяване на сделки с моторни превозни средства в ЗМДТ. Очакваните приходи от местни данъци за 2019 година са приблизително 10,5 млн. лева, което е с 5% повече от планираните за 2018 година.

Проектът е съобразен с новия размер на минималната работна заплата от 560 лева. Взети са предвид  и  решенията, както за увеличаване с 10% на средствата за заплати и осигурителни вноски на заетите във всички звена на бюджетна издръжка, така и за нарастване на възнагражденията на педагогическия персонал, работещ в системата на общинското образование, средно с 20% .

За специализираните институции, предоставящи социални услуги са предвидени 3 175 000 лева. За целеви помощи по решение на общински съвет са планирани 100 хил. лева, което представлява 37% ръст спрямо началния бюджет за 2018 година.

3 (1)

Субсидията за делегираните държавни дейности по здравеопазване през 2019 година е в размер на 3,1 млн. лева, което е с 9,8% повече от 2018 година. Разчетени са средства за финансиране на общински съвет по наркотичните вещества и за изпълнение на Националната стратегия за борба с наркотиците в размер на 115 хил. лева.

През 2019 година за делегираните от държавата дейности по култура са предвидени 1 679 хил. лева, които включват финансиране за Регионален исторически музей, Регионална библиотека и читалища. Субсидията е с 10,8% ръст спрямо 2018 година.

За сметка на общинския бюджет са предвидени 4,5 млн. лева за финансиране на културните институти – ФА Пирин, Биг бенд, Камерна опера, Общинска галерия, културни мероприятия на общината, куклен театър, зоопарк.

За жилищно строителство, благоустройство на уличната мрежа, ВиК, осветление – са заложени 1,8 млн. лева; за опазване на околната среда, чистота, озеленяване – 8,6 млн. лева; за  дейности по транспорт, поддържане и ремонт на пътища – 861 хил. лева.

2 (1)

Окончателното приемане на бюджета и инвестиционната програма ще стане на предстоящо заседание на Общинския съвет.

Comments

comments