Oбвинителен акт срещу шестима лекари за смъртта на родилка

сгс

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу шестима лекари от две болнични заведения, които при професионална непредпазливост причинили смъртта на родилка. Това са д-р Лозанов и д-р Байданова – Василева от САГБАЛ ”Шейново” АД и д-р Филипов, д-р Червеняков, д-р Христов, и д-р Цеков от УМБАЛСМ ”Н.И. Пирогов” ЕАД. На всеки един от тях е повдигнато обвинение за това, че при независимо съизвършителство причинили смъртта на пациент, настъпила на 24.10.2011 г. в гр. София, вследствие на развил се сепсис – престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК.

На 12.09.2011 г., 19 – годишна жена постъпила в САГБАЛ ”Шейново” АД, където избрала да роди своето първо дете. Дежурен тогава бил д-р Лозанов. Било взето решение, че на жената следва да бъде извършено ”секцио”. Операцията извършил лично д-р Лозанов. След това той пристъпил към възстановяване на направените разрези, като пропуснал обаче да отстрани цялата плацента от матката. Така оставените части способствали за превръщане на матката в първоначално огнище на инфекция и източник (входна врата) на сепсис.

Същият ден д-р Байданова – Василева била определена за лекуващ лекар на младата жена. Още на следващия ден след раждането родилката започнала да изпитва силни болки и неразположение. Това й състояние се дължало на вече започналия сепсис поради настъпилата инфекция в резултат на ” забравените” в матката част от плацента и околоплодни обвивки. Била констатирана твърде висока левкоцитоза и олевяване на кръвната картина. През следващите дни болките и неразположението на родилката се усилвали, като тя дори колабирала. Жената съобщила всичко това на д-р Байданова – Василева. Тя се запознала лично с констатираните при този пациент показатели касаещи телесната температура и стойността на левкоцитите. Същевременно обаче не назначила на пациентката микробиологични и копрологично изследвания. Д-р Байданова – Василева не извършила правилно диагностициране на влошеното клинично състояние на пациентката си. Вместо това на 16.09.2011 г., въпреки констатираните усложнения при родилката, д-р. Байданова – Василева взела решение да я изпише.

Впоследствие състоянието на жената започнало да се влошава. Тъй като при нея се установило наличие на свободно подвижна течност в корема, на 20.09.2011 г. била приведена в тежко състояние в УБАЛСМ ”Н. И. Пирогов”. На същата дата след разширен консилиум в УБАЛСМ ”Н. И. Пирогов”, било взето решение на 19 – годишната жена да бъде извършена диагностична лапароскопия. Операцията извършил д-р Филипов. Като консултанти на място били повикани д-р Червеняков, д-р Христов и д-р Цеков, от същото болнично заведение.

Установената лапароскопска находка, императивно налагала оперативна интервенция – лапаротомия в спешен порядък. Трябвало спешно да се отстрани матката и вторично засегнатото дебело черно на пострадалата, тъй като имало наличие на тежка патология в дебелото черво, с възпалителни некротични изменения и предполагаем патологичен процес в матката. Вместо това д-р Филипов взел неправилно решение за изчаквателно поведение, като по този начин той не оказал своевременна и достатъчна медицинска помощ на жената. Всеки един от останалите трима лекари – д-р Червеняков, д-р Христов и д-р Цеков също самостоятелно взели неправилно решение за изчаквателно поведение по отношение на извършване на лапаротомия и лично поставили грешната диагноза – остър сигмоидит.

През следващите дни след лапароскопията състоянието на младата жена продължило да се влошава. На 28.09.2011 г. било взето решение тя да бъде преместена в ”Клиника по нефрология”, към УМБАЛ ”Александровска”. Впоследствие на 07.10.2011 г. на пациентката била извършена лапаротомия, като била отстранена матката и част от дебелото черво. Въпреки положените усилия от страна на медиците в УМБА ”Александровска” на 24.10.2011 г., в гр. София пациентката починала, вследствие на развил се сепсис.

Видно от изготвена по делото експертиза е, че в случая са налице два основни пропуска. Първият е оставянето на плацентарни части в матката при извършване на цезарово сечение, което е причина за развитието на сепсиса. Вторият пропуск е забавянето на третата коремна операция със седемнадесет дни след лапароскопията. Тази последна операция е била извършена вече при настъпили тежки многооргани патоголгични процеси в организма на 19 – годишната жена и шансът да се промени неблагоприятния изход е бил нищожен.

Предстои насрочване на делото от съда.

Comments

comments