Новият премиер на Гърция – Кириакос Мицотакис положи клетва

7187690

Лидерът на партията Нова демокрация (НД) Кириакос Мицотакис положи клетва като гръцки премиер.

Мицотакис беше придружен от семейството си на церемонията, която се проведе в президентството.

В 14:30 ч. местно и българско време министър-председателят ще отиде в резиденция “Максим” за церемониалното предаване на мандата от Алексис Ципрас.

По-късно през деня Мицотакис ще обяви членовете на своя кабинет, в който се очаква да влязат известни партийни служители, но и хора, които не са депутати.

Според резултатите от изборите, НД получи 39,8% от гласовете, в сравнение с 31,5% за лявата партия СИРИЗА на Ципрас.

След победата бившият гръцки премиер Алексис Ципрас позвъни на лидера на дясноцентристката партия “Нова демокрация” и го поздрави.

Алексис Ципрас обяви предсрочни избори, след като управляващата лява партия СИРИЗА загуби от “Нова демокрация” в изборите за Европейски парламент миналия май.

Кириакос Мицотакис, който е син на един от дългогодишните парламентаристи в страната и бивш премиер Константин Мицотакис, пое управлението на новите демократи преди три години.

51-годишният възпитаник на Харвард и бивш консултант на McKinsey обеща да създаде повече работни места чрез растежа, чуждестранните инвестиции и намаляването на данъците, както и да отстрани пречките пред бизнеса.

След изборите НД ще има 158 места от 300 в парламента на страната.

Мицотакис заяви пред репортери, че новото правителство ще положи клетва във вторник, а първото заседание на кабинета ще се проведе в сряда.

Новото правителство ще получи вот на доверие от парламента на 21 юли и ще бъде готово да заседава веднага след това, добави той.

Очаква се дискусиите с европейските кредитори да започнат скоро, каза Мицотакис.

Източник: БГНЕС

Comments

comments