Нови видове дизайнерска дрога се появяват в „Зоната на здрача“

980x551_1559891371

За последната година в България са се появили 51 нови наркотични вещества

За 2018 година са се появили 51 нови вещества, които  могат да се причислят към т.нар. дизайнерски дроги. Това съобщи д-р Божидар Чукурланов, цитиран от агенция „Фокус“.

Той посочи, че това означава всяка седмица синтезиране на ново вещество, което прави работата на специалистите изключително трудна. По думите му това е нов етап в еволюцията на дизайнерските дроги, тъй като с промяна на формулата се получават нови вещества, които не са включени в забранителните списъци на съответното законодателство. Това пък автоматично ги прави незасегнати от преследването на законодателството и могат да бъдат разпространявани през т. нар. „Зона на здрача“ на интернет.

Според д-р Чукурланов проблемът се състои в това, че тези нови формули имат определени действия, които не могат да бъдат изучени от лекарите достатъчно бързо. Така заливайки пазара за кратко време с ниска цена и хилядократна печалба, много бързо настъпват епидемии от интоксикации, които не са напълно изяснени на специалистите.

Оттам вече терапевтичния подход за спасяване на хората е изключително труден. Друг етап от синтезирането на диназайнерските дроги е прибавянето на нови молекули, които придават акцент на определено въздействие. Специалистът разясни, че такива например са т. нар. хи-хи таблетки. „Там Ви показват един пръст и изпадате в изключително добро настроение, безкритичност, повишено либидо. Това са само малка част от добавките, които се слагат към наркотиците, но трябва да се знае, че те са изключително вредни за здравето на приемащите ги хора“, коментира д-р Божидар Чукурланов.

Той посочи още, че една част от дрогата се прави в нелегални лаборатории в България, но друга не малка част може да бъде закупена от интернет. „Това са т.нар. смеси за пушене и соли за вана, които си пристигат безпрепятствено с други пратки“, коментира още д-р Чукурланов.

 

Comments

comments