Новите европравила за борба с прането на пари в сила от 20 януари 2020 година

full_mobile_451da2ed-b0cf-4de8-91ff-116e3fd4a71f

От 20 януари 2020 година влизат в сила нови правила за финансови разплащания на ниво Европейски съюз. Те предвиждат затягане на контрола, за да се повиши контрола в сферата на финансовите измами и прането на пари, коментира пред БНТ евродепутатът Емил Радев,  който е и докладчик по темата.

За първи път на ниво Европейски съюз се затяга контролът върху криптовалутите и тяхното превръщане в реални разплащателни средства. „До този момент нямаше реални правила по какъв начин виртуалната валута се превръщаше в реална, което допускаше пране на пари, а с това и финансиране дори на терористични организации“, обясни Радев.

Промени има и при финансовата обосновка в сферата на произведенията на изкуството, където вече на ниво Европейски съюз също ще бъдат въведени правила.

По думите му, в момента на ниво европейски съюз се залавят едва 1% от случаите на пране на пари, което е прекалено малко. България обаче е една от страните с висок процент на залавяне на подобни случаи като у нас част от правилата особено касаещи конфискуването на незаконно придобито имущество, са по-сериозно, отколкото в други страни-членки. Според данните на Радев в момента у нас е запорирано имущество за близо 2 млрд. лева.

Темата с прането на пари и злоупотребата с еврофондове е сред водещите на днешното заседания на Европейския парламент в Страсбург.

Comments

comments