Незаконно ли е изграден парк „Македония“ ? Общински съветник сезира РДНСК и прокуратурата

Парк "Македония"
Парк „Македония“

Общинският съветник Андон Тодоров от ПП  „Партия на Зелените“ в ОбС – Благоевград излезе с официално изявление във вестник „Струма“ за това, че парк „Македония“ е незаконен.

 

Според твърденията на общинския съветник, паркът е изграден без одобрен проект. Оказва се, че имотът не е урегулиран и в Общия устройствен план на Благоевград фигурира с последното си преотреждане „обекти на МНО“, тъй като ОбС-Благоевград не е гласувал Подробен устройствен план.

„За парка и сградите в него преди 2 години се хвърлиха милиони, без да са извършени задължителните по закон инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания. Въпреки липсата на одобрени проекти и градоустройствена основа, без които всяко строителство и реконструкции се считат за незаконни, откъм казармата е вдигната висока масивна ограда и само за нея са похарчени около 1,5 млн. лв. Това е абсолютно недопустимо за неурегулиран имот и за подобни самоуправни действия, кметът глобява всеки обикновен гражданин на Благоевград като освен финансовата санкция, се събаря и незаконния градеж. В парка е направена асфалтова алея, която не води до никъде и спира в средата, по-важното обаче е, че тя не отговаря на изискванията, определени в Наредба 2 за планиране и проектиране на комуникационно- транспортната система в урегулираните територии, а и тази територия не е урегулирана“, заяви Андон Тодоров.

Според проверка, направена от общинския съветник, за изграждането на зелени площи също не е имало никакъв проект. Двете зали – „Орфей“, в която се провеждат концерти, банкети и сватби, и втората, използвана най-често за спортни събития към днешна дата се водят ремонтни работилници и за тях няма доказателства, че са „заварени“ по смисъла на §21 от заключителните разпоредби на Закона за устройство на територията. Ако все пак се докаже, че са законно изградени, по същия закон те не могат да се преустройват, ремонтират или да им се променя предназначението, както и да се укрепва конструкцията им, защото за имота няма Подробен устройствен план. Всички строителни действия по тези сгради са направени без строителни книжа и без разрешение за строеж. Нещо повече, двете сгради се ползват за хранене и масови събития, в тях стотици деца тренират таекуон-до, а нямат съгласувани проекти от противопожарната служба, Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция за безопасност на храните. Любопитно е как нито един от контролните органи до сега не е проверил как се сервира храна и как се провеждат тренировки в тези две ремонтни работилници.

„Нито за сградите, нито за целия парк има издавани разрешения за строеж, да не говорим за удостоверение за въвеждане в експлоатация. Цяло чудо е, че за тези две години, откакто площта се ползва за масови мероприятия не се е наложила масова евакуация , а рискът от инциденти и нещастни случаи е огромен, тъй като парк „Македония“ не е пригоден за провеждане на масови мероприятия като концерти и тържества“, твърди Тодоров.

По данни на общината тази година на фестивала „Франкофоли“ в зоната са се били събрали около 40 000 души, възможност за евакуацията им обаче няма. При екстремна ситуация, посетителите могат да избягат само в посока гробищата на улица „Александър Стамболийски“, която е основна пътно-транспортна артерия в Благоевград и е сериозно натоварена с движение на автомобили.

„Целият имот, наречен парк „Македония“ със сградите в него, е абсолютно незаконен. Поради тази причина сезирам РДНСК и прокуратурата за опасното и неправомерно ползване на парка. Надявам се, чрез подадените сигнали, компетентните органи да запечатат незабавно парк „Македония“, заяви Андон Тодоров.

 

 

Comments

comments