Недостиг на учители преди началото на учебната година

SAM_1115

Стотици учители се търсят в страната преди началото на учебната година, пише днес вестник „Сега“ и посочва, че обяви се качват всеки ден за всякакъв вид преподаватели – от начални учители, през такива по основните предмети

„Благоевгра нюз“ направи проверка на сайта на Регионалното управление по образованието в Благоевград, потърси информация и от Регионалната агенцията по заетостта в Благоевград.

Картината в Благоевградска област

Само публикуваните обяви от началото на този месец на сайта на Регионалното управление  по образованието – Благоевград е видно, че и в нашата област се търсят учители по всички предмети. Като: учители  и помощник-възпитателя в детски градини, ресурсни учители, логопед и психолог в детска градина, учители по български език и литература в гимназии и основни училища, учители по математика и информационни технологии,  по история, биология и здравно образование, по руски и английски език, по музика, изобразително изкуство и други.

Справката в Бюрата по труда в областта потвърждава описаната вече картина. В Благоевград са обявени 4 свободни работни места за учители в детски градини. В община Гоце Делчев – 21 свободни места за учители по почти всички предмети, изучавани в средното училище, в т.ч и едно за помощник- директор по учебната част. В община Разлог свободните места за учители са 8  – едно за начален учител, останалите за преподаватели по математика и информационни технологии, български език и литература,  физика, музика, изобразително изкуство и едно за помощник- директор. В община Сандански търсят учители по музика, изобразително изкуство и по теоретично обучение.

Единствено в Бюрото по труда в град Петрич към момента не са обявени свободни работни места за учители.

Картината в столицата

София има нужда поне от 600 педагози, цитират от „Сега“ шефа на РУО-София Ваня Кастрева. В столицата традиционно най-много се търсят начални учители и преподаватели за целодневна организация на учебния ден, както и учители по математика, информатика и чужди езици.

Как е в страната?

В Пловдив свободните места в училища и детски градини са над 260. Огромно е търсенето на кадри в селата, тъй като не всички учители се съгласяват да пътуват дотам, а и понякога за педагозите не се предлага необходимият хорариум, който да им осигури пълна заплата.

Над 110 учители се търсят и във Варна, в Бургас и региона  близо 120 учители.   Около 70 са учителите, които се търсят във Враца, от над 80 преподаватели има нужда област Плевен, по около 20 педагози се търсят в Силистра и Шумен, 48 – в Смолян, по около 20-ина –  в Силистра и Перник, 17 – в Добрич и т.н., показват данни от сайтовете на РУО в страната.

Опитът до момента сочи, че въпреки огромния недостиг на учители повечето училища успяват да се справят с него преди 15 септември. Някои позиции се обезпечават с кадри, които нямат учителска правоспособност, на други места се съчетават предмети или по-възрастни преподаватели биват оставяни да преподават 1-2 години след навършване на пенсионна възраст.

Най-големият недостиг на преподаватели се очертава след около 10 години, сочат прогнозите на МОН.

Comments

comments