МВР: На „Кулата“ колите се обработват бързо, забавянията са заради непълни документи

a286548817a79e025efedd1ccff0a4f1

Причините за километричните опашки по границата с Гърция са комплексни. В последните дни имаше голямо натоварване, но само на „Кулата“. Съседните пунктове бяха абсолютно празни. Само в петък за няма и 24 часа бяха преминали над 6500 автомобили. Днес на място е и директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“. Неговите наблюдения са, че автомобилите се обработват сравнително бързо – под минута“. Това каза за БНР главният секретар на МВР старши комисар Ивайло Иванов.

За евентуалното забавяне на колите допринася това, че гражданите нямат необходимия набор от документи: Когато се носи декларация за непридружено дете, трябва да има и копие. Вчера колегите са направили над 500 копия на такива декларации, защото копие от тази декларация трябва да остане и при нас. На сайта на „Гранична полиция“ има много точни указания и разяснения какви документи трябва да се носят от гражданите, за да бъде максимално улеснена проверката“.

В предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ Иванов коментира и повишения брой на човешки жертви при тежки катастрофи на пътя: Правим анализ на всяко едно денонощие и на причините, които допринасят за настъпването на тези тежки ПТП. От статистиката, изнесена вчера, стана ясно, че за миналата година има 1 300 000 нарушения. В сравнение със същия период, до края на миналата седмица имаме над 200 000 констатирани нарушения повече. Това означава, че ако вървим с тази тенденция, ще бъдат за 2019-а много над 1 300 000. Нямаме регистрирано нарушение, което да не е санкционирано. Имаме в пъти повишение на събираемостта… Само където има полицейско присъствие, там нещата са под контрол. На останалите неща, в момента, след който преминат полицейските постове, всички започват да карат, както си знаят. Именно заради това наблягаме на техническите средства. На различен етап са тези обществени поръчки, но искаме да купим още стационарни камери за контрол на скоростта на движение. Имаме идея за правене на отсечки, където ще бъде измервана средната скорост, за закупуването на 15 високоскоростни немаркирани автомобили, които ще се движат най-вече по магистралите, за да може да бъде контролирано движението“.

Ще бъде изграден единен център, който да обработва документите за нарушенията, за да се избегне субективизма на служителите. Иванов коментира, че поведението на началника на шесто РПУ в София, довело до отстраняването му, не е добър пример за обществения разговор и за доверието към полицията:„Няма смисъл заради неетичното поведение или пиянски изцепки на наши колеги да страдат останалите служители, които си вършат съвестно работата… Министерството е един много голям механизъм и в него работят огромен брой служители. Те не са машини. Неминуемо е да стават такива неща, но идеята е да бъдем нетърпими и когато има такъв проблем, да не си заравяме главата в пясъка, а моментално да реагираме“.

Ивайло Иванов отчете повишение на бежанския натиск в сравнение с 2018 година, но подчерта, че тези хора не са били допуснати на територията на страната: „Съоръжението на турската граница оказва своя положителен ефект. Факт е, че там натискът постоянно намалява. В момента засиленият миграционен натиск е от Гърция към България. Колегите правят ежедневен анализ, вземат много добри мерки и въпреки засиления натиск, на територията на страната са малко задържаните групи“.

МВР отново ще създаде съвместни екипи от командировани служители и чуждестранни полицаи в големите курорти./БНР/

Снимка: БТА

Comments

comments