Малки и средни фирми ще получат 30 млн. евро за дигитализация през 2020 година

shutterstock_174317582

Общо 30 млн. евро (58.7 млн. лв.) ще бъдат разпределени сред българските микро-, малки и средни предприятия по оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ през 2020 година. Това са последните средства по оперативна програма „Конкурентоспособност“ за този програмен период, съобщава capital.bg.

От 2019 одина. неизпълнена остана и процедурата „Стимулиране внедряването на иновации от съществуващи предприятия“ с бюджет 60 млн. евро, която също трябва да бъде открита през тази година.

Новата процедура

Единствената нова процедура за разпределяне на субсидии тази година е „Дигитализация на малки и средни предприятия“. Целта на финансирането е развитие на управленския капацитет и растеж на фирмите чрез предоставяне на услуги, които използват информационни и комуникационни технологии. Със средствата компаниите ще могат да разработват и въвеждат IT системи и приложения за управление на бизнеса.

Предвижда се безвъзмездните средства да покриват до 70% от стойността на проектите, като останалата част ще се финансира от самите предприятия. Минималната сума, която може да бъде отпусната като субсидия, е 50 хил. лв., а максималната – 391 166 лева. По план процедурата трябва да бъде обявена през март, а крайният срок за подаване на предложения ще бъде през май.

За конкретни получатели

Извън средствата за бизнеса програмата по „Конкурентоспособност“ включва още две процедури за т.нар. конкретни бенефициенти – държавни структури, които трябва да разработят проекти по зададените цели, за да получат финансиране. По-голямата процедура е за 20 млн. евро (39.6 млн. лв.) и е предвидена за надграждане и развитие на „София тех парк“. Самото изграждане на парка, което завърши през 2015 г., също беше финансирано с европейски средства.

По другата процедура ще бъдат отпуснати 767 хил. евро (1.5 млн. лв.) на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Средствата трябва да помогнат да се осигури ефективен надзор при контрола на качеството на течните и твърдите горива.

По данни на икономическото министерство от 2014 г. досега по ОПИК са финансирани близо 2500 предприятия. Договорени са 78% от предвидените средства, а изплатени са 1.2 млрд. лв. или 45% от бюджета за седемгодишния период.

Comments

comments