Макрон призова стачкуващите французи към примирие, отказва се от бъдещата си президентска пенсия

7bf9346616ea75e4f9fc9d7053bf02d5

Френският президент Еманюел Макрон се отказва от бъдещата си президентска пенсия в името на пенсионната реформа, която планира на фона на остро социално недоволство, съобщи БНР. Транспортната стачка срещу реформата продължава.

Макрон се лишава от специалната пожизнената пенсия, която досегашният френски закон му отрежда, след като напусне Елисейския дворец. 42- годишният Макрон е от поколението на засегнатите от готвената универсална пенсионна система по точки, оспорвана в момента на улицата със стачка, парализираща страната. Неговите предшественици получават нетна пенсия от 5200 евро.

Докато Елисейският дворец съобщи новината, Макрон призова от Кот д’Ивоар към прекъсване на стачката по Коледа.

„Стачките са оправдани, те са защитени конституционно, но в някои моменти трябва да се направи пауза, за да се зачетат семействата“ – каза той.

В първия ден от коледната ваканция французи и туристи са в плен на липсващия жп транспорт. Днес се движат едва 30% от експресните влакове и половината от високоскоростните. Пътници се оплакват от хаос с информацията и връщането на билетите, други се насочват към поскъпналия автобусен превоз, а зимните курорти са заплашени от липса на туристи.

Повечето транспортни профсъюзи призоваха стачките да продължат по време на празниците, тъй като преговорите между премиера и синдикалните лидери не успяха да стигнат до споразумение тази седмица.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Comments

comments