КЗК не разрешава на „Еврохолд“ да купи активите на ЧЕЗ България

phpevzptr_800x_

Комисията за защита на конкуренцията не разрешава на „Еврохолд“ да купи българските активи на ЧЕЗ, стана ясно от решение на антимонополната комисия.

Въз основа на цялостния анализ може да се заключи, че предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, обединяването на опита, на икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектори създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група. Наличието на съществени конгломератни ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари„, се пояснява в мотивите.

При тези хипотези е твърде вероятно нехоризонталното сливане да промени конкурентоспособността и стимулите за конкуриране, както на сливащите се предприятия, така и на техните конкуренти по начини, които са във вреда на потребителите. В тази връзка, Комисията оценява предвидимите бъдещи промени на съответния пазар, настъпили в резултат на концентрацията, като взема под внимание тенденциите в неговото развитие, включително и регулаторни промени, определящи характера на пазара„, се казва в решението.

Решението може да бъде обжалвано пред Административния съд – София област в 14-дневен срок.

Във връзка с постановената днес забрана за концентрация от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по сделката за придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България, преди минути  от Еврохолд България АД  разпространиха следната позиция:

„Еврохолд оценява високо усилията на КЗК да извърши задълбочено проучване на придобиването за рекордно кратък срок – 10 работни дни. Холдингът вярва, че до решението е достигнато след внимателен прочит и задълбочен анализ на всички факти и обстоятелства.

Еврохолд приема решението на КЗК като позитивна оценка за финансовата мощ на холдинга и като потвърждение за възможностите на компанията да реализира мащабни придобивания. Това е още един аргумент холдингът да продължи да следва своята стратегия за развитие.

Решението на КЗК несъмнено допринася за това всеки настоящ или бъдещ инвеститор в българската икономика (купувач или продавач) да има необходимото доверие в българския регулатор и по този начин да има пълна прогнозируемост на инвестиционните си планове.

Като публична компания с голям брой международни и институционални инвеститори, Еврохолд ще изчака решение на надзорния съвет на компанията за по-нататъшните стъпки по сделката и за развитието на инвестиционната си стратегия в енергийния сектор.

Еврохолд доказа, че може успешно да структурира придобиването на бизнеса на ЧЕЗ в България и да управлява отговорно активите на придобитите дружества.

По проекта работи международен екип от над 100 експерти. За финансирането на сделката беше осигурен капитал от две глобални инвестиционни банки.

При така планираната инвестиция в придобиването на компаниите на ЧЕЗ, в това число цената на сделката, изкупуването на миноритарните дялове, изплащането на задълженията на придобиваните дружества и инвестиционната програма за тяхното развитие, в България щяха да постъпят над 500 млн. евро.

В рамките на холдинга беше формиран енергиен борд, съставен от авторитетни български и международни енергийни експерти, които разработиха стратегия за развитие.

Стратегията беше представена публично по-рано този месец в централата на Еврохолд в София пред експерти, анализатори и медии.

За Еврохолд България АД 

Еврохолд България АД е най-големият публичен холдинг в България и водеща независима бизнес група с дейност в Централна и Югоизточна Европа (ЮИЕ). Компанията развива дейност в 10 страни в Европа в областта на застраховането, лизинга, продажбите на автомобили, инвестициите и управлението на активи. Акциите й се търгуват на фондовите борси в София и Варшава. Групата обслужва повече от 2.5 млн. клиенти и има близо 3000 служители. През 2018 г. консолидираните приходи на Еврохолд достигат 1.3 млрд. лв., оперативната й печалба – 52.3 млн. лв., а активите на компанията – 1.4 млрд. лв. През последните 20 години холдингът е реализирал 16 успешни придобивания на компании от различни сектори в Централна и Източна Европа в сделки с водещи в своите сектори корпорации в Европа. Еврохолд е собственик на Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), една от най-големите независими застрахователни групи в ЮИЕ. ЕИГ оперира в 10 европейски страни, като притежава дъщерни застрахователни дружества в България, Румъния, Северна Македония, Украйна, Грузия и Русия. ЕИГ развива дейност още в Гърция и извършва нишови операции в Испания, Полша и Италия. През март 2019 г. ЕИГ се споразумя да придобие 4 застрахователни дружества от германската ERGO в 3 европейски страни – Румъния, Чехия и Беларус.“ 

Comments

comments