Ирина Абаджиева-Репуц: Ще работим за силна България в силна християнска Европа

60708356_2193612344061357_3206542151341047808_n

Ирина Абаджиева-Репуц е завършила право в СУ “Св. Климент Охридски”. Адвокат, от 1998 година – член на Софийската адвокатска колегия. Специализирала е право на ЕС по програма на Страсбургския университет “Робер Шуман”.

Майка е на пет деца – три момичета и две момчета. Най-голямата и дъщеря е на 23 годинии и следва медицина в Дюселдорф,  средната е абитуриентка на 18 години,  най-малката е на една година и 8 месеца. Двете момчета са ученица на 12 и на 8 години.

Ирина Абаджиева-Репуц е председател на Християндемократическата партия и на сдружение “Инициативен родителски комитет”. Шеста е в листата на кандидатите за евродепутати на коалиция „Воля – Българските родолюбци“.

Ето нейните отговори на въпросите на „Благоевград нюз“:

Госпожо Репуц, защо влязохте в съревнованието за членове на новия Европейски парламент?

Защото българският народ има нужда от компетентно, честно, отговорно и достойно представителство в европейските институции, определящи политиките, които се внасят в България. И защото съм майка на пет деца и не искам те да се срамуват от родината си, да бягат от нея, а да се завръщат в нея и да я градят, и защото вярвам, че доброто е възможно и за България. Християндемокрацията, създавайки социално пазарно стопанство с идеята държавата да създаде условия за доходи и социална осигуреност на хората, с което  да ги направи платежоспособни потребители на произведеното от производителите, даде достоен живот и излизане от най-тежките кризи на Германия, на Франция, на Италия след Втората световна война. Защо да не се осъществи и тук? Същевременно сме изправени пред нови предизвикателства, които застрашават съществуването ни като народ и нация, застрашават мира, спокойствието и сигурността на Европа и защото християндемкратите заедно с ВОЛЯ можем да направим повече за България.

Вашите приоритети и за каква България в Европа ще работите?

Ще работим за силна България в силна християнска Европа. Европа не може да приема повече мигранти, нито да ги преразпределя и настанява в държавите – членки против волята им.

Не на Европа на две скорости! Не на Европа на двойните стандарти! Ние не желаем България да бъде задният двор на Европа. Да предлагаме евтина работна ръка за европейските компании и в замяна да си оставаме с ниски доходи, потребители на произведените от тях стоки, продаващи се у нас на същите, а понякога и на по-високи цени от тези в другите държави – членки на ЕС.

Трябва да се развиват политики за закрила на семейството и майчинството, средствата от европейския бюджет трябва да са за политики, стимулиращи и подпомагащи създаването и отглеждането на деца от собствените им родители, а не да се насърчават професионална приемна грижа и за приемен родител да се отпускат повече средства от колкото за истинския, както е сега на практика.

Европа трябва да си припомни и да се върни към изконните си християнски ценности, това е важно в сферите на образованието и възпитанието на децата. Всякакви нови идеологии, които подкопават нормалното биологично семейство за излишни и вредни в обучението на децата, които все още не са оформили своите личности и своите ценности.

Политиките за борба с монополите и картелите трябва да се развият на по-ефективно ниво в държавите членки, чрез развитие на европейското законодателство и в тази посока. Защото картелните споразумения поддържат изкуствено високи цени с което на практика ограбват потребителите.

Основите на ЕС бяха поставени от християндемократи – те откриха формулата на най-трайния мир, съществувал някога в Европа, те създадоха пространство на сигурност, свобода и правосъдие, както е записано в учредителните договори, но този правов ред е творение на християнската цивилизация. Държавите отговориха границите помежду си, установиха свободно движение на хора и капитали и всичко доведе до просперитет за всички в общността, тъй като тази общност се базираше на общи културни корени, на едни и същи ценности и разбирания за свобода и права на хората, на практика на почти еднаква правна система, еднакви демократични устои. Сега обаче от Европа се изисква да отвори границите си за народи, външни на Европа, мигрантската вълна изправи пред предизвикателство както сигурността, така и правовия ред. Стои въпросът и за социалната тежест и демографската промяна, която неминуемо ще доведе до социално-политическа, а защо не и правна такава в Европа. На много места в ЕС вече има оформени диаспори, които настояват за прилагане на шериат, вместо традиционното право на държавата в която се намират. Шериатът, като правна система, произтичаща и тясно свързана с исляма, е на практика несъвместима с установения правов ред в европейските държави, с установеното равенство между половете и разбиране за правата на човека. Това са въпроси, които ще трябва да се решават от отговорни и мислещи за бъдещето на Европа политици. С тези предизвикателства не могат да се справят чиновници и хора, следващи сляпо партийни поръчения.

Жителите  на Благоевградска област сме на последно място по доходи, но първи по брой на къщи за гости. От района на община Сандански тръгна „разплитането“ на свързания с тях корупционен скандал, да не говорим за огромните кражби при санирането в областния център. Очаквате ли  присъди и по-важното – имате ли яснота и воля да не бъдат допускани подобни практики? 

Така е когато в политиката на управленски постове влизат хора без ценности, влизат хора с цел да облагодетелстват себе си. Така е, когато това им се позволява – затова последният ви въпрос е много точен – дали трябва да очакваме присъди. Тези скандали тръгнаха от журналистически разкрития, те не тръгнаха от вътрешни разкрития на управляващите партии, нито от разкрития на създадените специални служби и агенции за борба с корупцията във властта. Това е много важно. Образуваните дела ще бъдат гледани от специализиран съд, създаден отново от властта да съди хора от властта. Проблемът за свързаността и зависимостта на съдебната ни система от политическата е ключов. Християндемократите от самото си създаване през 2013година  – говорим за независима съдебна власт чрез премахване на политическите квоти във Висшия съдебен съвет, който орган кадрува на всички нива в съдебната ни система. Никой не ни чу, дори когато бяхме в Реформаторския блок, те лансираха реформата на Христо Иванов, която не предвижда това премахване на политическите квоти, даже  предвижда избирането на Главен Прокурор да става с квалифицирано мнозинство от Народното събрание, защото тогава Реформаторският блок щеше да е фактор за формирането му.

Когато обаче беше Лаура Кьовеши в Българя на среща с адвокатските колегии й зададох лично, публично в залата точно този въпрос – имате ли в Румъния политически квоти при избора на вашия Висш съдебен съвет? – отговорът беше:  „Точно от това започнахме реформата си – премахнахме политическите квоти“ – каза тя, после добави, че дори е отказвала на Румънския парламент искания да се яви пред него да отговаря на въпроси, за да демонстрира независимостта си като прокурор от политическата власт. Ние обаче не само, че не го направахме, а продължаваме да създаваме какви ли не органи, силно свързани с изпълнителната власт, но прилепени към съдебната. Както народът казва „Гарван – гарваново око не вади“ . Това няма да доведе до налагане на справедливостта, която народът очаква.

Защо да гласуват българите за Вас и за коалицията „Воля – Българските родолюбци?“

Защото имаме идеи за бъдещето, защото имаме компетентност, носители сме на ценности, името ни задължава и не сме предали доверието на хората, както го направиха всички досега били във властта. Що се отнася до Воля и г-н Марешки – той със сигурност не влиза в политиката, за да стане богат, защото вече е, а и от бизнеса си е открил формулата на успеха, печели като е полезен за другите – предлага достъпни лекарства и горива, изправи се срещу картели и устоя. Разбрал е, че успехът му зависи от това, хората да са доволни. Воля са в НС, но не се замесиха в нито един корупционен скандал. Както е казано в светото писание – по делата им ще ги познаете!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

Comments

comments