Google Maps вече ни препоръчва кога да тръгнем на път

item_maps24

По един и същи маршрут понякога на човек му отнема цял час да се придвижи от точка А до точка Б, но при добро стечение на обстоятелствата, разстоянието може да бъде изминато и за 30 минути. Времето в пътуване не е фиксирано и всички знаем, че то е пряко свързано с пиковите часове сутрин и привечер. В опит да подготви хората какво натоварване ги очаква по пътищата, Google представи най-новата актуализация на своето приложение Maps, която помага да планираме пътуванията си по-добре.

Най-новата екстра показва графика, визуализираща нивото на натоварване на движението според часовия диапазон и дава съвет кое е най-подходящото време за тръгване.

Идеята е, че ако действително имате право на избор и сте информиран за обстановката, едва ли бихте се качили зад волана в натоварено движение. И ако пиковите часове са сравнително прогнозируеми, то такива моменти понякога се получават и в средата на деня.

Все пак трябва да се има предвид, че Google Maps не е кристална топка. Приложението обаче е успяло да събере достатъчно данни през годините, които помагат да се направи прогноза за трафика в различните части на деня.

Новата функция работи съвсем лесно, стига вече да е налична в устройствата, пише Slash Gear. Достатъчно е да въведете дестинацията, след това да докоснете Get Directions. Вместо да стартирате незабавно, трябва да прокарате пръст нагоре, за да влезете в подробностите за маршрута.

Най-отгоре се вижда и въпросната новост. Там излиза графика, показваща нивата на трафик в 30-минутни интервали. Изпъква ли в червено, това е сигурен знак за неблагоприятни условия. Не е изключено Google Maps да бърка понякога, но новата функционалност поне е шанс да направите сравнително информиран избор.

Тя ще бъде пусната постепенно до всички устройства на Android, като не е ясно кога ще бъде достъпна за iOS.

Comments

comments