ГЕРБ и БСП в Благоевград не се разбраха, ЦИК решава кой да оглави Общинската избирателна комисия

resize_on_the_fly

ГЕРБ и БСП в Благоевград не се разбраха кой да оглави Общинската избирателна комисия. Във връзка с предстоящите избори за общински съветници и кметове, насрочени за 27 октомври тази година, днес се проведоха  консултациите за нейния състав.

Политическото противоборство за поста председател на комисията бе най-силно между ГЕРБ и БСП. Изборът на ГЕРБ  отново е Мартин Бусеров, а на червените – Йордан Симонски. За членове на комисията от ГЕРБ  предложиха Биляна Петачка, Елена Панчева и Стоян Терзийски,  а БСП – Илия Милев, Елеонора Атанасова,  Александра Стоянова  и  Антон Асийски в резерв.

За заместник-председател на ОИК-Благоевград от квотата на „Обединени патриоти“ предложението  е за Вилислав Балев и за член – Владимир Вачев от Атака.

От “Демократична България”  предложиха Милена Велкова за заместник- председател, от ДПС –  Мустафа Сирачки за секретар  и заедно с  Воля по един член на комисията.

Според изборния кодекс, в нея участват местните представители на парламентарно представените партии и коалиции в 44-то Народно събрание, както и на партии и коалиции, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са в родния парламент.

Съгласно хронограмата за местния вот, не по-късно от 50 дни преди изборния ден, т.с  до 6 септември,  ЦИК трябва да назначи всички общински избирателни комисии. Така със свое решение ЦИК ще определи окончателния състав и разпределението на постовете в 13- членната Общинска избирателна комисия – Благоевград.

Comments

comments