Facebook иска да вкара реални човешки емоции в emoji

laught-out-loud

Facebook отдавна е разбрал, че емоциите са тънката струна, по която вибрира потребителското внимание. Чрез интегрирането на emoji компанията даде възможност на хората да реагират „емоционално“ на всеки пост и коментар в социалната мрежа. Наскоро одобрен патент обаче подсказва, че демонстрирането на чувства може да придобие още по-голяма тежест чрез технология за лицево разпознаване.

Бъдещите версии на платформата ще могат да използват камерите, клавиатурата и тъчпада, за да проследяват емоциите на хората и по този начин автоматично да вмъкват emoji.

Комплектът от три патента е представен през 2014 г. и 2015 г., но бяха оповестени публично едва наскоро, пише Digital Trends, позовавайки си на CB Insights. И трите патента са посветени на проследяването на емоциите на потребителя, но всеки от тях използва различен тип технология.

Първият патент е предназначен за Facebook Messenger. Идеята е да се помогне на сухите текстови съобщения, които понякога са объркващи заради липсата на емоции и често се вадят от контекста. Технологията работи въз основа на начина, по който потребителят взаимодейства с клавиатурата, сензорния екран или други устройства за въвеждане.

Софтуерът анализира фактори като скоростта на писане, силата на натискане и дали смартфонът се движи или е статичен. Комбинацията от степента на тези фактори навежда към определено емоциално състояние. На база на събраната информация, чат платформата ще коригира шрифта, размера на буквите и други визуални характеристики, за да придаде на съобщението емоционалност.

Вторият патент чете емоциите посредством камерата. Технологията на Facebook ще съхранява данни за емоциите от снимките на потребителите. Притеснителното в случая е, че тя ще може да събира информация дори и камерата да не е в активен режим. Технологията може да използва „пасивни данни от изображения“ или информация, заснета автоматично, без потребителят да е включил камерата си.

Третият патент използва подобна технология на втория. Тя ще разпознава лицата и проследявайки движенията и мимиките, автоматично ще предлага подходящи emoji, отговарящи най-точно на излъчването на човека в момента. Технологията ще разпознава както усмивки и намръщени лица, така и жестове като вдигнат палец например.

Информацията за патентите подсказва върху какво работи компанията и накъде е фокусирала вниманието си, но истината е, че те не винаги достигат до потребителя. Според говорител на Facebook , „патентите не бива да се разглеждат като индикация за бъдещи планове“, тъй като компанията често патентова неща, които после не прилага.

Comments

comments