Facebook: Данните на 2.7 млн. потребители в ЕС са засегнати от Cambridge Analytica

facebook-mobile-logo

Cambridge Analytica е използвала данни на до 2.7 млн. потребители на Facebook от Европейския съюз (ЕС), за да насочва по-добре посланията на своите клиенти в мрежата. Цифрата бе потвърдена от социалната мрежа в писмо до Европейската комисия (ЕК).

Случаят със злоупотребата с лични данни на десетки милиони потребители по света повдигна въпроси за регулаторната рамка и доведе до няколко разследвания срещу Facebook, включително от страна ЕК.

Идната седмица се очаква да се проведат разговори по темата между представители на компанията и властите на Стария континент. Една от точките ще са и новите секторни правила в Общността.

На 25 май тази година влиза в сила Регламентът за защита на лични данни, известен като GDPR, който предвижда много строги рестрикции. Истински късмет за социалната мрежа е, че грандиозната злоупотребата с потребителска информация е станала преди законодателството да бъде приведено в действие.

GDPR например предвижда при нарушение на изискванията за съхранение на лични данни дружествата да бъдат глобявани с до 4% от техния глобален годишен оборот. Също така при установяване на злоупотреба регулаторът трябва да бъде уведомен до 72 часа, а при някои случаи и самите потребители.

От следващия месец дружествата, обработващи лични данни в ЕС, ще трябва да получават изричното съгласие на своите клиенти да събират тези данни и то с ясно посочена цел, включително ако данните биват предоставени другиму.

Comments

comments