Европейският парламент ще избере новия европейски омбудсман

Евроарламент Страсбург

От днес до 19 декември в Страсбург се провежда последното за 2019 година заседание на Европейския парламент.

В дневния ред е изборът на нов европейски омбудсман.

Гласуването, което се провежда тайно, ще се състои във вторник, 17 декември на обед, с възможен втори или трети тур в сряда.  За да бъде избран за омбудсман, кандидатът трябва да събере мнозинство от подадените гласове.

По време на публично изслушване на 3 декември, евродепутатите отправиха питания към кандидатите как биха допринесли за повече безпристрастност, видимост и прозрачност на поста на европейски омбудсман, ако бъдат избрани.

Допълнителна информация

Настоящият европейския омбудсман е ирландката Емили Орайли. Тя пое поста през 2013 година  и бе първата жена Европейски омбудсман. Нейните предшественици са Якоб Содерман (1995-2003) и Параскевас Никифорос Диамандурос (2003-2013).

В началото на всеки парламентарен мандат, Парламентът избира европейския омбудсман. Той или тя провежда разследвания свързани с лошо администриране в институциите, органите, офисите и агенциите на ЕС, по собствена инициатива или въз основа на жалби на граждани на ЕС.

Още от дневни ред на Европейския парламент

Евродепутатите ще гласуват мерки за спиране на злоупотребите с европейски фондове в държавите членки. Очаква се те да призоват и за намаляване на пестицидите за спасяване на пчелите на Европа.

На тържественото заседание в сряда, ще бъде отбелязана 10-годишнината от влизането в сила на Договора от Лисабон и Хартата на основните права, събирала на едно място всички лични, граждански, политически, икономически и социална права, с които се ползват хората в Европейския съюз.

В сряда от  13.00 часа българско време е церемонията по връчване на наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за свобода на мисълта. Тази година ще я получи уйгурският учен и защитник на правата на човека Илхам Тохти. И.Тохти, който в момента излежава доживотна присъда в Китай по обвинение в сепаратизъм, ще бъде представен от дъщеря си. Наградата ще бъде връчена от председателя на ЕП Давид Сасоли.

 

Comments

comments