Евродепутатите оценяват Комисията „Юнкер“

ЕП направи преглед на постиженията на Комисията „Юнкер“
ЕП направи преглед на постиженията на Комисията „Юнкер“
  • Евродепутатите изразяват похвала за усилията на Комисията за справяне с множество кризи
  • Повече e можело да бъде направено по климатичните изменения и защитата на околната среда
  • Юнкер: „Трябва да се гордеем, че мирът в Европа бе съхранен“

В дебат с Жан-Клод Юнкер във вторник сутрин, евродепутатите направиха преглед на работата и постиженията на Комисията, чийто мандат скоро приключва.

Г-н Юнкер се спря на напредъка в приоритетните области на Комисията, като растежа, работните места и инвестициите, даването на нов стимул на Европа. Той също изтъкна работата с гражданите и подобряването на законодателната процедура чрез фокусиране върху големите въпроси и опростяване на законодателните предложения.

 

Той изрази своето разочарование от това, че не е бил създаден банковият съюз, който той вижда като ключов елемент за разрешаване на бъдещи кризи, като същевременно изреди редица успехи, като Европейския стълб на социалните права и правилата за командированите работници, които са важни стъпки за засилване на достойнството на работниците.

 

Отношенията с Африка и 15 нови търговски споразумения бяха също споменати сред постиженията. Според него, обаче, най-големият успех представлява съхраняването на мира в Европа. Той призова евродепутатите да продължат да се борят за Европа и срещу „глупавия“ национализъм.

 

Редица лидери на политически групи благодариха на председателя на Комисията за неговите усилия през последните пет години за работата свързана с икономическите и миграционни кризи и преговорите за Брекзит, за поставянето на дневен ред на социалните въпроси и за постепенното оттегляне от строгите икономии. Те също оцениха високо факта, че той не е правил компромиси с основните свободи и борбата с данъчните измами. Някои от тях също подчертаха усилията на Комисията за увеличаване на инвестициите, укрепването на единния пазар и гарантирането на енергоснабдителните мрежи.

 

Някои евродепутати разкритикуваха Комисията „Юнкер“, че не е направила достатъчно за борбата срещу климатичните изменения, осъдиха слабите действия за защита на лицата подаващи сигнали за нередности и отбелязаха, че социалните въпроси не са били адресирани достатъчно.

 

Може да гледате дебата тук:

https://www.europarl.europa.eu/plenary/bg/home.html

Comments

comments