Драматични размествания в листите за общински съветници в Благоевград

8c894796dca246c334e828aea16935a2

14 партии и коалиции успяха да прескочат прага от 810 гласа за едно място в новия Общински съвет на Благоевград. Това показват резултатите от изборите на 27 октомври. Вече се изяснява и картината с преференциите и пренареждането на кандидатите във всяка една от листите.

Все още официално не е оповестен поименният състав на Общинския съвет в Благоевград, но на основата на информацията на ЦИК за разпределението на гласовете по кандидатски листи и за разпределението на преференциите за кандидатите от листите на партиите, коалициите и местните коалиции, може да се очертае следната картина:

Най-драстична е промяната в две листи, на които водачите им отпадат от Общинския съвет. Става дума за ЗС “Александър Стамболийски“ и АБВ.

Димитър Урдев, водачът на листата на ЗС “Александър Стамболийски“, няма да бъде общински съветник. Той е изместен от високият брой преференции за следващите го в листата. Така общински съветници от неговата партия ще са Васил Миладинов,  Рашко Динков,  Георги Корчев и седмата – Валентина Шаркова.

Владимир Елезов, водачът на листата на АБВ, също остава извън този Общински съвет. Преференциалното гласуване пренарежда листата на партията, като вторият Кирил Ваклинов успява да влезе в местния парламент заедно с 13-я – Павлин Янкулски.

При  БСП последните – станаха първи! Регистрираните под №41 – Бисер Стойчев и №40 – Иван Станчев успяват, съответно с 351 и с 302 преференции, да изместят всички преди тях, без първия в листата -Любен Милев. Така те заемат втората и третата позиции. Благодарение на получените 296 преференции, четвъртата – Гергана Янчева влиза в списъка на съветниците, но това не се е отдало на третия  – д-р  Владимир Пандев. В крайна сметка групата съветници на БСП ще представляват Любен Милев,  Бисер Стойчев, Иван Станчев, Гергана Янчева и Мария Стойнева, която бе втора в регистрираната за изборите листа.

Само 54 гласа попречиха на Злата Ризова отново да бъде общински съветник. Толкова е разликата в преференциите между нея и третия в листата на МИР – Валери  Манов. Той, заедно с водача на листата Албина Анева, ще бъдат общински съветници.

Промени и в групата на ЕНП. В новия Общински съвет влизат Радослав Тасков, д-р Владимир Таковски, Гергана Муртова, шестата – Славина Гелишева с 602 преференции и Анна Мазурска, която с 341 преференции от 10-то място отива на пета позиция. Така двете изместват  Захарин Хаджийски и Давид Сукалински.

За “Демократична България-обединение” като общински съветници ще работят Калоян Ханджийски и Мирослав Чолев, пети в листата на коалицията. С 344 преференции той измества втория Христо Смилков, който остава извън Общинския съвет.

И при ВМРО преференциите пренаредиха листата. Партията ще се представлява от водача Иван Ризов и Мария Гошева, която с 383 преференции отнема възможността на партийния лидер Станимир Радулов, втори в кандидат-съветническата листа, да стане общински съветник.

“Глас народен” спечели два мандата. Заемат ги вторият в листата  д-р Теодор Велчев с 295 преференции и водачът на листата – Ясен Неделчев.

БЗНС успя да спечели  2 мандата. В Общинския съвет ще работят  водачката на листата Любомира Хамбарджийска и третият – Благовест Стоицов, който със 171 преференциални гласа измества Велчо Танев.

От името на Коалицията “Партия на зелените – ВОЛЯ” в Общинския съвет влизат  Андон Тодоров, Соня Ставрева(с най-голям брой преференции – 200), Цветозар Балабанов и Лилия Мечева.

Групата на ГЕРБ в Общинския съвет – Атанас Камбитов, Кирил Илиев, Ивайло Златанов, Евгени Бибов, Йосиф Кочев и Красимир Роячки. Тук е редно да направим уточнението, че ако Атанас Камбитов спечели битката за кмет на общината на балотажа на 3 ноември, по закон следващият в листата ще заеме неговото място като общински съветник. Седмият в листата на ГЕРБ е Давид Стоименов Петров.

Групата на ДПС – Мехмед Вакльов, Ивайло Червилов и Исмет Узунов.

“Обединена социалдемокрация” –  Христо Ковачки, водач на листата и досегашен общински  съветник

 ССД  – Георги Иванов, водач на листата.

Всеки кандидат за общински съветник или кмет, партиите, коалициите и лицата, които представляват инициативните комитети, могат да обжалват решението на общинската избирателна комисия за определяне на резултатите от изборите. Това може да стане в 7-дневен срок от обявяване на решението пред съответния административен съд, съобщава на сайта си Централната избирателна комисия.

Comments

comments