Съдът връща на работа директорката на ЦДГ №8 – Елена Донева. Обвиненията в бездействие и неупражнен контрол- напълно отхвърлени

maxresdefault

 

Районен съд върна на работа директорката на Детска градина в Благоевград Елена Донева, която бе уволнена в края на миналата година.

Това се случи на 4 декември 2017 г. , със заповед на кмета Атанас Камбитов, с мотив „неупражнен контрол, бездействие и небрежност при изпълнение на служебните задължения“. Веднага след това родители организираха подписка и заявиха безусловна подкрепа за Донева.

 До драстичната крайна мярка се стигнало след серия сигнали на родители и проверки, продължили цяла година, твърдяха тогава  от общината. Последната била заради падналото дете, на което родителите депозирали писмена жалба в кметството, информираха от общината.

За изненада, хора от колектива и самата директорка пък, заявиха още през декември, че подобни жалби няма, както и че не е имало никакви проверки, които да установят нарушения. Дисциплинарното уволнение, би трябвало да се предшества от други наказания, за да се приеме за приемливо, такива обаче липсват или поне, ние, не видяхме. Веднага след случилото се, от редакцията на нашата медия, изпратихме заявление по ЗДОИ до община Благоевград, с искане- да ни бъде предоставена информация за жалби, проверки и констатации от тях, касаещи работата на Елена Донева. Получихме отказ и така, и не успяхме, да разберем имало ли е такива, или не.

 Още тогава се появиха твърдения, че Елена Донева е уволнена дисциплинарно, след като е отказала, да се подчини на заповедта, на зам. кмета Христина Шопова- да се пенсионира преждевременно. Според директорката, тя била изнудвана, за което има жалба до кмета. След като отказала, започнало пресирането.

Донева бе категорична, че  Шопова,  иска да я пенсионира преждевременно, а твърденията за нарушения в градината са лъжа. „Никакви проверки не е имало, никакви жалби или сигнали за родителско недоволство”, каза  през декември тя.

Елена Донева, която бе директор от 2004 г. на детска градина „Вечерница“, оспори заповедта за уволнение в съда, а в нейната защита имаше подписка.

В хода на делото, са разпитани като свидетели, учители и служители от персонала за инцидентите, които бяха ползвани като мотив в заповедта за уволнение.

След анализа на писмените и гласните доказателства районният съдия Габриела Тричкова е счела, че Елена Донева не е извършила нарушение на трудовата дисциплина. Обстоятелството, че са станали два инцидента с дете в двора на детската градина – на детската площадка при обичайна игра с топка, не води до извод, че не са осигурени безопасни условия за децата. Съдът намира, че настъпилите инциденти са случайно събитие, за което нито от персонала на детската градина, нито от директора може да се търси отговорност поради факта, че инцидентът не е последица от неизпълнение на задължения от директора, педагогическия и непедагогическия персонал на детското заведение.

С тези мотиви уволнителната заповед е отменена, бившата директорка възстановена на работа, а общината осъдена да й изплати обезщетение от 8972 лв. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд, но присъденото обезщетение трябва да се изплати предварително, отсича Тричкова.

Comments

comments