„Демократична България“ иска оставката на министър Горанов заради теча на данни от НАП

владислав горанов

„Демократична България“ иска оставката на министъра на финансите Владислав Горанов заради теча на данни от база данни на НАП, които бяха разпратени от анонимни хакери до журналисти вчера.

„Работата на Министъра на финансите е не просто да бъде счетоводител на държавата, а да приоритизира сектори, където има належаща нужда от важни реформи. Министър Горанов не просто не прави това, но и активно блокира редица такива реформи, в т.ч. в сферата на електронното управление и киберсигурността.

С оглед на това, смятаме, че е време министър Горанов да понесе политическата отговорност и да подаде своята оставка, заради рисковете, на които е оставил подчинените си структури, заради което хиляди граждани и техните бизнеси са изложени на риск“, се казва в разпространена до медиите позиция на „Демократична България“.

В нея се настоява да започне да се изпълнява стратегията „Киберустойчива България 2020“. „Незабавно трябва да се обособи звено от експерти, които да направят пълен одит на критичните системи в държавата – нещо, което трябваше да се е случило още след срива в Търговския регистър“, пише в текста.

В него се настоява да бъдат извършени редица тестове за уязвимости, да се инсталира и конфигурира адекватен софтуер за превенция, както и да се преосмисли практиката да се копират данни на други ведомства, вместо да се получава достъп до тях при нужда в реално време.

Източник: Дневник

 

Comments

comments