Да си купиш общински терен за три дъвки на квадратен метър

Общинският съвет в Благоевград спря продажбата на 40 хил. кв. м. общински терен, който трябваше да бъде купен от местен бизнесмен на цена 3.19 лв. на квадратен метър

ace-business-card-game-278965-1024x565

В края на април т.г. Общинският съвет в Благоевград спря продажбата на терен от 40 хил. кв. м., който трябваше да бъде купен от бизнесмена Константин Обецанов за 124 601 хил. лв. Мотивът за отказа от сделка бяха, че определената цена за имота е десетократно по-ниска от пазарната. Въпреки това тя не е оспорена от общинската Комисията по устройство на територията, комунално-битово обслужване, екология и транспорт. Нещо повече – комисията е препоръчала на общинските съветници да упълномощят кмета на града Атанас Камбитов да сключи сделката.

През март т. г. Константин Обецанов подава заявление , с което оповестява, че иска да купи имота, върху който има сгради, които вече е придобил, в качеството си на собственик на дружеството „Благоустройствени строежи“.

Община Благоевград възлага на лицензирания оценител Николай Мавродиев, да направи оценка на терена. При определянето на цената, той използва пазарни сравнения и т.нар. „метод на Негели“, който се използва при оценката на имоти в региони, където няма добре развит пазар и за които липсват сравнителни продажби. Случаят с Благоевград, разбира се, не е такъв, но по този начин Маврoдиев, стига до заключението, че пазарната стойност на имота е около 3,19 лв./кв.м.

Не е смешно, а скандално!

В края на април, след като Общинският съвет в Благоевград отказа да продаде имота на тази цена, направихме собствено проучване на пазара на недвижимите имоти в района. Сравнението с цените на големите компании в сектора показа поне десет пъти по-високи цени на сходни имоти от тези, които е определил Мавродиев. Проверката показа още, че дори земеделската земя край Благоевград е с по-висока продажна цена, от тази, определена за общинския имот, който иска да придобие Обецанов.

Сходни сравнения дадоха основание на съветниците в Благоевград, да откажат продажбата.

„На практика, ние ощетяваме общината, каза обясни Антон Асийски ( БСП). Освен това, има несъответствие в нотариалния акт, според който сградите в парцела са само 16, а всъщност те са 19“.

Злата Ризова от (НАРОДЕН СЪЮЗ) обясни, че е съгласна собственикът на сградите да купи земята, но не и на цената, определена от оценителя. „Не е смешно, а скандално!, обърна се тя към колегите си в съвета, по време на последното им заседание през април т.г. Продаваме 39 дка за 129 601 лв., т.е по 3.19 лв. на кв.м.!“.

Въпреки многократните ни опити Николай Мавродиев – експертът, направил оценката на имота, не беше открит за коментар на цента, която е определил.

Това, че продажбата бе отхвърлена веднъж, обаче не дава никаква гаранция, че това няма да се случи на следващото заседание на Общинския съвет в Благоевград, насочено за петък, 25 май. Още повече, ако имаме предвид досегашните отношения на Обецанов с местната администрация. Те имат дълга история.
Obec

Вечният победител

Дружествата на бизнесмена са сред редовните победители в търговете за изпълнение на обществени поръчки в Благоевград. През 2015 г. та му „ВИП-2004“ е избрана за изпълнител по договор за инженеринг на парка в кв. Еленово. Стойността на поръчката надхвърля 515 хил. лв. (с ДДС).

На 23 април 2015 г. същото дружество печели поръчка за основен ремонт на на две спортни площадки в Благоевград, за над 130 хил. лв. и сключва и договор и за изграждането на още 7 нови за над 162 хил. лв.

През 2014 година пак „ВИП-2004″ремонтира дъждовен канал в кв „Еленово 2“ за близо 170 хил. лв.

През 2016 година, през участие в ДЗЗД „Обединение обнова 2015“, Обецанов печели поръчка за над 1 млн. лв. с ДДС , по Програмата за енергийна ефективност в Благоевград.

Друго обединение – „Лед светлина 2015“, в което Обецанов е съдружник с едноличния търговец „Димитър Янков – Кенеди метал“ , получава близо 2 млн. лв. (с ДДС), по поръчката за изграждане на LED осветление в Благоевград. Тази поръчка попадна в полезрението на медиите, след като между подписването на договора и въвеждането в експлоатация на системата цената й порасна с над 400 хил. лв. Технологията, по която това се случи, можете да проследите в разследването на „За истината“ „Благоевград светна на тъмно“.

През 2017 година, през ДЗЗД „В Строй“, заедно с бизнесмените Димитър Янков и Илия Узунов Константин Обецанов печели и поръчка за ремонт на централната пешеходна зона в Благоевград. Нейната стойност е 5.5 млн. лв. (с ДДС).

Само преди дни стана ясно, че „ВИП 2004“ е и единствен кандидат в търга за възлагане на нова поръчка за изграждането на 5 сондажни кладенеца с напоителни системи към тях за поддръжката на зелени площи в Благоевград. Прогнозната стойност на поръчката е близо 346 хил. лв. (с ДДС).

Цитираната до тук справка показва, че за последните четири години дружества, в които Константин Обецанов е бил собственик или, в които е участвал в съдружие, са спечелили обществени поръчки на обща стойност 9.4 млн. лв. (с ДДС).

Нищо лично, просто бизнес

Константин Обецанов участва в сериозни бизнес партньорства в Благоевград. Михаил Камбитов и Димитър Янков са негови съдружници в няколко обединения, печелили големи обществени поръчки в града.

Справка в официалните регистри на системата АПИС, все още пазят следа от съдружието на Обецанов с Васил Донев – Доневио, застрелян край Банско през юли 2012 г. Няколко месеца преди покушението той беше задържан от ГДБОП за лихварство и пране на пари. В последствие бе пуснат под гаранция.

Бизнес отношения Обецанов има и с братята Йордан и Иван Еринини – Гипсовете, които са смятани за едни от най-влиятелните и богати хора в Югозападна България. Те притежават множество имоти, сред които хотели и популярна механа в Банско. Името на Иван Еринин нашумя при акцията „Кокаинови крале“, проведена от италианските сили за сигурност. При тази операция Иван Еринин беше арестуван в Италия на 8 юни 2012 г.

Опитите да се свържем с Константин Обецанов за коментар, удариха на камък. Остава да се надяваме, че общинските съветници в Благоевград няма да променят мнението си след няколко седмици и да се съгласят с цената на сделка, в която публична собственост ще премине в частно владение на нереално ниска цена. За друг подобен случай вече разказахме в текста „Пълна промяна – когато заговорят „вътрешни гласове“ на съветниците в Благоевград“.

Comments

comments