Челен опит: Шефът на НЕК подаде оставка пред себе си и сам си я отхвърли

1605_h5f2w

Бордът на Българския енергиен холдинг, който гласува за отхвърлянето на оставката на шефа на НЕК – Петър Илиев, се оглавява от самия него, коментира НОВА.

Както и „Благоевград нюз“ съобщи,  Петър Илиев депозира оставката си миналата седмица, след като бизнес организации обвиниха ръководството на електрическата компания, че влияе на цените на свободния пазар и така фирмите плащат по-скъп ток, а прекупвачи се облагодетелстват.  Поискано бе и разследване на сделките на НЕК.

В Борда на Българския енергиен холдинг, който е гласувал за отхвърлянето на оставката на Петър Илиев, влиза и самият той, сочи справка на сайта на холдинга. Нещо повече – той го оглавява.

„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД се управлява от тричленен Съвет на директорите:

Петър Илиев – Председател на Съвета на директорите

Петьо Иванов – Член на Съвета на директорите и изпълнителен директор

Живко Динчев – Член на Съвета на директорите

Така излиза, че Илиев е подал оставка пред самия себе си и заедно с двамата си заместници я е отхвърлил.

Вече за нас са виновни Съвета на директорите на БЕХ, които не приеха оставката на шефа на НЕК, както и тези, които са успели да се преборят за неговия пост и които са им въздействали. Ние настояваме да се направи разследване на тези оферти. Няма независим купувач, който би купил такава енергия“ , заяви в предаването „Здравей, България” председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев.

На въпрос дали работодателите все още твърдят, че има умисъл при търга с цел облагодетелстване на Христо Ковачки, Велев отговори: „Не са известни аргументите за отхвърляне на оставката на шефа на НЕК. При всички случаи става дума за недобро управление на НЕК. Ние не знаем в чия полза се управлява, но очевидно не е в полза на икономиката и нашите членове, които дават работа на 82% от наетите и тяхната продукция формира 86% от брутната добавена стойност на страната. Хората, за които работи изпълнителният директор на НЕК, не са тези, и те са успели да се преборят за неговия пост. /…/ Такива количества, при тези условия, няма кой друг да си позволи. Няма значение даже кой е, името му. Важното е, че това е определен човек и това не е пазарно поведение”, обясни председателят на АИКБ.

По-късно в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира:Не смятам, че моментът е подходящ за приемането на оставката на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев.“ Тя посочи, че Съветът на директорите на БЕХ е решил, че оставката на Илиев не трябва да бъде приета. „Г-н Илиев е професионалист в областта, в която се занимава, той е директор вече пета година. Премина се през много тежки моменти, знаете какво беше състоянието на НЕК. Сега то е стабилизирано. Така че смятам, че моментът не е подходящ за приемане на подобен тип оставки“, заяви Петкова. Тя подчерта, че диалогът с българския бизнес е много добър. „Имало е тежки моменти, в които заедно сме търсили решения и сме ги намирали“, уточни енергийният министър./nova.bg/

Comments

comments

About Наталия Петрова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x

Виж още

владислав горанов

„Демократична България“ иска оставката на министър Горанов заради теча на данни от НАП

„Демократична България“ иска оставката на министъра на финансите Владислав Горанов заради теча на данни от ...