Челен опит: Шефът на НЕК подаде оставка пред себе си и сам си я отхвърли

1605_h5f2w

Бордът на Българския енергиен холдинг, който гласува за отхвърлянето на оставката на шефа на НЕК – Петър Илиев, се оглавява от самия него, коментира НОВА.

Както и „Благоевград нюз“ съобщи,  Петър Илиев депозира оставката си миналата седмица, след като бизнес организации обвиниха ръководството на електрическата компания, че влияе на цените на свободния пазар и така фирмите плащат по-скъп ток, а прекупвачи се облагодетелстват.  Поискано бе и разследване на сделките на НЕК.

В Борда на Българския енергиен холдинг, който е гласувал за отхвърлянето на оставката на Петър Илиев, влиза и самият той, сочи справка на сайта на холдинга. Нещо повече – той го оглавява.

„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД се управлява от тричленен Съвет на директорите:

Петър Илиев – Председател на Съвета на директорите

Петьо Иванов – Член на Съвета на директорите и изпълнителен директор

Живко Динчев – Член на Съвета на директорите

Така излиза, че Илиев е подал оставка пред самия себе си и заедно с двамата си заместници я е отхвърлил.

Вече за нас са виновни Съвета на директорите на БЕХ, които не приеха оставката на шефа на НЕК, както и тези, които са успели да се преборят за неговия пост и които са им въздействали. Ние настояваме да се направи разследване на тези оферти. Няма независим купувач, който би купил такава енергия“ , заяви в предаването „Здравей, България” председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев.

На въпрос дали работодателите все още твърдят, че има умисъл при търга с цел облагодетелстване на Христо Ковачки, Велев отговори: „Не са известни аргументите за отхвърляне на оставката на шефа на НЕК. При всички случаи става дума за недобро управление на НЕК. Ние не знаем в чия полза се управлява, но очевидно не е в полза на икономиката и нашите членове, които дават работа на 82% от наетите и тяхната продукция формира 86% от брутната добавена стойност на страната. Хората, за които работи изпълнителният директор на НЕК, не са тези, и те са успели да се преборят за неговия пост. /…/ Такива количества, при тези условия, няма кой друг да си позволи. Няма значение даже кой е, името му. Важното е, че това е определен човек и това не е пазарно поведение”, обясни председателят на АИКБ.

По-късно в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира:Не смятам, че моментът е подходящ за приемането на оставката на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев.“ Тя посочи, че Съветът на директорите на БЕХ е решил, че оставката на Илиев не трябва да бъде приета. „Г-н Илиев е професионалист в областта, в която се занимава, той е директор вече пета година. Премина се през много тежки моменти, знаете какво беше състоянието на НЕК. Сега то е стабилизирано. Така че смятам, че моментът не е подходящ за приемане на подобен тип оставки“, заяви Петкова. Тя подчерта, че диалогът с българския бизнес е много добър. „Имало е тежки моменти, в които заедно сме търсили решения и сме ги намирали“, уточни енергийният министър./nova.bg/

Comments

comments