АФКОС проспала схема с Мерцедеси, купени с европари за rent-a-car

mercedes-benz-1370536_960_720

Собственикът на “Ретро музей Варна” Цветан Атанасов разказа как бизнесмен от Пещера опитал да му продаде нов Мерцедес, купен по европрограма за развиване на rent-a-car услуги в селски райони. Сигналът му до службата АФКОС на МВР, която трябва да разследва злоупотреби, отишъл в “кръглата папка”. След като медията ни започна да проучва случая от ДФЗ съобщиха, че е наложена санкция от 100%  и ще си искат 370 000 лв. за 12 автомобила Мерцедес А-класа. Какво прави МВР не е ясно и до днес.

Непосредствено след като разказахме за къщата за гости на бившия зам. министър Александър Манолев, онази същата с минералния басейн, към екипа ни заваляха сигнали за нередности по европрограмите. С Биволъ се свърза и Цветан Атанасов от Варна. Той е известен като създател и собственик е на „Ретро музей Варна“ – музей на социализма.

Атанасов сподели пред камера, че преди около 3 години е имал бизнес отношения с Динко Кушев от гр. Пещера, който също притежава музей „Автомобилите на социализма“. Атанасов продал на Кушев десетина возила от социалистическите години – Москвич, Лада, Волга и т.н. Купувачът му предложил да ги плати чрез бартер, разказва Атанасов. Соц. возилата можели да бъдат заменени за чисто нов автомобил Мерцедес А-класа. Кушев го уведомил, че немският автомобил е бил придобит от него по европейска програма, финансирана от Държавен фонд „Земеделие“, за да развие в Пещера rent-a-car услуги. Ето защо той нямало да може да му прехвърли колата официално до изтичането на 5 годишния мониторингов период на проекта.

Според Атанасов преди 3 години Кушев му се е похвалил, че е успял да „продаде“ по тази схема няколко от автомобилите. Атанасов разказва също, че Кушев бил пуснал за предлагане автомобилите и в сайтове, като mobile.bg и cars.bg. Схемата с реализацията на колите изглежда включвала дългосрочен фиктивен договор за наем на кола и последващо прехвърляне на автомобила. Директната продажба на возилата е рисковано предприятие, защото при последваща проверка на ДФЗ може да бъде засечена.

Срещнахме се с Динко Кушев, за да потърсим неговата позиция по темата. Той определи твърденията, като напълно неоснователни. Такъв проект има, но от фирмата отдавали автомобилите, като е описано при кандидатстването по програмата на ДФЗ, а всички 12 автомобила Мерцедес, закупени по проекта, били собственост на компанията бенефициент.

АФКОС трябва да разследва, но няма желание

Пред екипа ни Цветан Атанасов разказа, че решил да изпълни своя граждански дълг и януари месец тази година сезирал агенция АФКОС. Комуникацията му с директора на звеното – Ивайло Николов, обаче го хвърля в недоумение. От звеното на МВР му отговарят, че подадения от него сигнал не отговаря на допълнителните разпоредби от Наредбата за администриране на нередности по Европейските структурни и инвестиционни фондове (НАНЕСИФ). От АФКОС искат ясна референция по конкретния проект – финансиращата програма, конкретното звено, което е одобрило финансовата помощ и описание на нередността. Молят Атанасов в 5 дневен срок от получаването на отговора им да приведе сигнала си в съответствие с изискванията на параграф 1. точка 3 от НАНЕСИФ./Биволъ

 

 

 

Comments

comments