Адът на ГКПП „Кулата“ продължава, от утре – по-строги наказания за шофьорите в Гърция

7169518

Адът на ГКПП „Кулата“ продължава вече четвърти ден, потвърди информацията БГНЕС. В 7:20 часа тази сутрин опашката от автомобили, пътуващи за Гърция, беше дълга 2 километра. Изходът на магистрала „Струма“, непосредствено преди ГКПП „Кулата“, е затапен напълно.

Пътуващи казаха пред БГНЕС, че за море трябва да се тръгне в 3 часа през нощта от Благоевград, а попаднали в задръстване преди пункта казаха, че ще стигнат на море в южната ни съседка довечера. Пред пункта чакат и много автобуси, превозващи туристи от така наречените „екскурзии за един ден“. Те са предпочитани в югозапада тъй като за 25 лева си един ден на морето тръгва се в 6 часа сутринта и се прибират към 20 часа, но в този трафик реално на море в Гърция максимумът на престоя е 6 часа.

Трафикът на превозни средства в посока Гърция се увеличава с всяка изминалата минута и тапата от автомобили продължава да се увеличава. Според Ива Илиева, представител на туристическа агенция, проблемът е от две седмици заради изискване документите на децата да минават през електронен четец за проверка.

От пресцентър на МВР съобщават, че  на българо-гръцката граница трафикът е интензивен на ГКПП Кулата, ГКПП Илинден  и ГКПП Маказа и се препоръчва  използването и на ненатоварените  ГКПП Златоград, ГКПП Ивайловград и ГКПП Капитан Петко Войвода.

На българо-сръбската граница трафикът е интензивен на ГКПП Калотина на вход за леки автомобили.

На българо-македонската граница трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

На българо-турската граница трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

На българо-румънската граница на ГКПП Дунав мост-Видин трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили. На ГКПП Дунав мост Русе, ГКПП Кардам и ГКПП Дуранкулак трафикът е интензивен  на  вход за леки автомобили.

За причините за поредната тапа на „Кулата” пред „Нова телевизия“ говори шефът на „Граничн полиция” главен комисар Светлан Кичиков. „Причината за опашките е увеличеният трафик с около 25 процента – разясни комисар Кичиков. „Трасетата са три на които работим в момента. Обработката на един автомобил отнема не повече от 30 секунди. Хората не винаги разполагат с нужните документи за децата, които са с тях, което бави нещата. Апелирам хората да носят тези документи“,призова комисар Кичиков.

По-строги наказания за шофьорите в Гърция

Строги санкции за шофьорите от утре в Гърция. Вече се предвижда затвор за употреба на алкохол и наркотици. Какви наказания се предвиждат за неспазване на правилника за движение, разказа кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева.

„Никой не е над закона“ – това е системата на контрол на Пътна полиция в Гърция. Налагат глоби масово, независимо дали нарушителят е чужденец или грък. Много гърци шофират безотговорно и дори опасно. Показва го и статистиката. „Във война сме в мирно време“ – коментират медиите. Увеличават се случаите на пътни произшествия с фатални последствия.

Новият Наказателен кодекс, който влиза в сила от 1юли, предвижда още по-тежки наказания за шофьорите нарушители. Три години затвор за шофьори, употребили алкохол и наркотици. Дори и без да са предизвикали пътно произшествие. При тежка телесна повреда срещу трето лице – до десет години в затвора. Вече се въвежда и доживотна присъда за пътно произшествие, предизвикало смърт на едно и повече лица.

Снимка:БГНЕС

Comments

comments