809 лева средна месечна заплата трайно оставиха Благоевград сред най-бедните в страната

640x480_1401800091

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) към края на юни 2019 година най-високо средномесечно трудово възнаграждение получават наетите лица по трудово и служебно правоотношение в областите София (столица) – 1 729 лева, София –  1 197 лева, Враца – 1 183, Стара Загора – 1 164 лева, Варна – 1 156 лева, Габрово – 1 108 лева и Пловдив – 1 093 лева.

С 809 лева средна брутна месечна работна заплата,  Благоевградска област е на последната позиция в класацията и те трайно ни оставиха сред най-бедните в страната. Изпреварват ни дори Видин и Кюстендил.

„Благоевград нюз“ коментар темата нееднократно,  а само преди борени дни, когато националната статистика обяви информацията за областите с най-високи и с най-ниски доходи, стана ясно, че Благоевград отново е на дъното. Ако за месец юни средната работна заплата бруто за страната е 1253 лева, то тази в Благоевград е 800 лева.

 „Благоевградска област е една от областите, в които селските общини са повече от 50%. Това обяснява и ниските доходи там”, коментира тогава за БТВ Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика.

Тази картина не е нова. Благоевград сравнително традиционно заема последните места. Затова когато се говори, че Югозападът е много богат, трябва да се има предвид, че това е София. В Благоевградско средната заплата е такава, защото имаме множество шивашки цехове, където заплащането е ниско”, обясни и Ваня Григорова, експерт на КТ „Подкрепа”.

Comments

comments